12 augusti, 2017

Groeneveld finalvann i Lysekil – bronsplats för Anna Östling

Holländska olympiern Renée Groeneveld och hennes besättning vann årets Lysekil Women’s Match, den andra deltävlingen på WIM Series 2017, genom att slå Pauline Courtois, FRA, med 3 – 1 i lördagens final.

Bilden: Renée Groeneveld, Marcelien Bos-De Koning, Lobke Berkhout, Marije Kampen och Mijke Lievens vann Lysekil Women’s Match, och går också upp i ledningen av WIM Series. Foto: Dan Ljungsvik/LWM.

 

– Min besättning gjorde ett kanonjobb idag, och höll båten igång i alla intensiva matcher. Det var riktigt tufft, säger Groeneveld.

Titelförsvarande Anna Östling från Göteborgs Kungliga SS fick nöja sig med bronsplatsen, efter klara 2 – 0 mot danskan Trine Palludan i petite final.

När lördagens seglingar inleddes med semifinalerna på vattnet vid Släggö i Lysekil, märktes tydligt att temperaturen i racen höjts. De förtjusta åskådarna fick på bara några meters avstånd se världens främsta matchracing-tjejer manövrera sina båtar i täta och spännande fighter. Med 300 000 kronor i prispengar, och viktiga WIM Series-poäng på spel, är det ingen som vill ge sig, men till sist slutade båda semifinalerna 3 – 1 i Courtois och Groenevelds favör.

Det holländska och det franska laget ställdes därmed mot varandra i finalen, som kom igång samtidigt som en regnskur med mycket vind drog in över tävlingsområdet. Groeneveld vann det första mötet, men Courtois bröt direkt tillbaka i den andra matchen:

– Jag tycker att vi hade en ganska komfortabel ledning, men Pauline kom med mer vind bakifrån och seglade förbi oss på sista undanvinden mot mål, berättar Groeneveld, som sedan säkrade finalsegern med två raka matcher.

– Vi gjorde egentligen inga större misstag idag, men inte ens småfel är acceptabla när man möter Renée. Hon har seglat fantastiskt väl hela veckan, berömmer Courtois sin finalmotståndarinna.

Efter semifinalerna stod det alltså klart att Anna Östling inte skulle få försvara sin fjolårsseger i Lysekil, utan istället fick hon ladda om för att slippa fjärdeplatsen:

– Vi hade förstås mycket hellre seglat i finalen, men nu känns det jätteskönt att ha tagit en pallplats. Vi är supernöjda att vi bet ihop, tog oss samman och levererade i bronsmötet, trots att vi inte riktigt haft något fartövertag. Det är alltid kul att avsluta med matchvinster, kommenterar Anna Östling, som går upp på andra plats i WIM Series när hälften av tävlingarna nu är seglade.

Silverplatsen på VM i Helsingfors i början av sommaren, och vinsten här i Lysekil, för upp Groeneveld & Co till ledarpositionen på WIM Series. Trine Palludan ligger nu trea, på samma poäng som Östling, medan Courtois håller fjärdeplatsen. Tack vare femteplatsen i Lysekil Women’s Match avancerar Caroline Sylvan från GKSS till samma placering på WIM Series. Nu återstår event i Korea i oktober och på Amerikanska Jungfruöarna i december.

 

Finalresultat i Lysekil Women’s Match:

Pauline Courtois, FRA – Renée Groeneveld, NED, 1 – 3

 

Resultat i petite final i Lysekil Women’s Match:

Anna Östling, SWE – Trine Palludan, DEN, 2 – 0

 

Resultat i semifinalerna i Lysekil Women’s Match:

Trine Palludan, DEN – Pauline Courtois, FRA 1 – 3

Anna Östling, SWE – Renée Groeneveld, NED 1 – 3

 

Slutresultat i Lysekil Women’s Match (skeppare, nationalitet, prispengar, WIM Series poäng):

 1. Renée Groeneveld, NED, 100 000 SEK, 25
 2. Pauline Courtois, FRA, 47 000 SEK, 22
 3. Anna Östling, SWE, 39 500 SEK, 20
 4. Trine Palludan, DEN, 31 000 SEK, 18
 5. Caroline Sylvan, SWE, 27 500 SEK, 16
 6. Alexa Bezel, SUI, 24 000 SEK, 14
 7. Johanna Bergqvist, SWE, 19 000 SEK, 12
 8. Marinella Laaksonen, FIN, 13 000 SEK, 10
 9. Linnéa Floser, SWE, 0 SEK, 8
 10. Octavia Owen, GBR, 0 SEK, 7
 11. Antonia Degerlund, FIN, 0 SEK, 6

 

Ställning i WIM Series 2017 efter två av fyra deltävlingar (skeppare, nationalitet, WIM Series poäng):

 1. Renée Groeneveld, NED, 47
 2. Anna Östling, SWE, 38
 3. Trine Palludan, DEN, 38
 4. Pauline Courtois, FRA, 34
 5. Caroline Sylvan, SWE, 26
 6. Marinella Laaksonen, FIN, 26
 7. Lucy Macgregor, GBR, 25
 8. Johanna Bergqvist, SWE, 20
 9. Alexa Bezel, SUI, 14
 10. Mikaela Fors, FIN, 14
 11. Antonia Degerlund, FIN, 11
 12. Linnea Floser, SWE, 8
 13. Octavia Owen, GBR, 7
 14. Margot Riou, FRA, 7
 15. Martina Karlemo, FIN, 6
 16. Sanna Häger, SWE, 4
 17. Ekaterina Kochkina, RUS, 3