18 augusti, 2017

Seriös och lugn långfärdsbåt från Nederländerna

Serious Yachts Brightly 1530 är en riktigt seriös yacht för den som vill ut på långfärd. Denna 15,3 m långa och 35 ton (!) tunga båt med tio knops toppfart är byggd i samma kvalitetsnivå som en megayacht.

Den holländska båtindustrin har i många år inriktat sig på att bygga främst i metall (stål och aluminium) och i små serier. Resultatet har dels blivit att landets varv producerar några av världens finaste superyachter, dels att kvalitetsnivån på de mindre fritidsbåtarna också har höjts till toppklass.

Brightly 1530 från Serious Yacht är en bra representant för detta. Denna högkvalitets 15,3 m megayacht är en unik modell från ett varv – Zwartsluis shipyard – som startades 2004. De kallar själva båten för ”mini mega yachts”, ungefär som Najad säger om sina kommande segelbåtsmodeller i 40-fotsklassen.

För båtens design svarar varvets ägare, Derk Bonsink, och skeppsdesignern Arnold de Ruyter. Tillsammans har de skapat det som ska bli Serious Yachts framtida design.

Båten är fullastad med lyx som man normalt främst finner i större yachter. Det märks i alla detaljer som till exempel rostfria skrovgenomföringar och massor av fina snickeriarbeten i högglanspolerad valnöt och Alcantara klädda skott ombord.

Skrovet är byggt i extra tjockt stål, vilket är en del av förklaringen till den höga vikten. För framdriften står två 170 hk Vetus Deutz DT66 6-sylindriga dieselmotorer. Tack vare bra ljudisolering kommer båten, enligt varvet, att kunna köras mycket tyst även vid full fart tio knop.

Andra finesser är servostyrning, elektrisk bog- och häckpropeller och 24 tums navigator. Liksom i Bavarias nya E-serie är förarplatsen placerad centralt i båten. Salongen har en stor, elmanövrerad glaslucka som släpper in ljus och luft när den är öppen.

Båten får premiär på Amsterdams flytande båtmässa, HISWA te Water 2017 boat show, som hålls 29 august – 3 september.

 

Tekniska fakta

Längd:         15,3 m

Bredd:          4,83 m

Djupgående:                    1,20 m

Vikt:              35 ton

CE-klass:     A

Material:       6 mm stål i skrovet, 5 mm stål i överbyggnaden

Bränsle:       2×1 000 liter

Vatten:         2×800 liter

Hålltank:      2×340 liter

Motorer:       2xVetus Deutz DT66 (170 hk)

Toppfart:      10 knop

Design:        A.R. Design (Arnold de Ruyter)

Varv:             Serious Yachts Zwartsluis

Info:              www.seriousyachts.nl