22 augusti, 2017

Expeditionsfartyg med stil – Livingstone 24

Hartman Yachts har premiär för sitt nya expeditionsfartyg på den stundande HISWA Amsterdam in-water Boat Show. Med Livingstone 24 kan alla resa till exotiska färdmål i stil.

Livingstone 24 är den första superyachten i Hartman Yachts serie med klassiska yachter. Beteckningen superyacht innebär bland annat att båten byggs enligt vissa standards som är väldigt högt satta.

Båten har fått sitt modellnamn efter den skotska missionären och upptäcktsresanden Dr David Livingstone, som resten runt Afrika. Dr Livingstone seglade med den första stålbåten som någonsin byggts, den ångdrivna Ma Robert, under sin expedition runt Zambia 1858–1862.

Med tydliga drag av en klassisk lyxbåt från förr har den 23,99 m långa Livingstone 24 ett helt deplacerande skrov med överbyggnad i aluminium. Inspirationen kommer från eleganta yachter från 1930-talet. All teknik är dock den allra senaste från holländsk yachtindustri, vilket ger henne en minimalist stil. För designen svarar Niels van Oostenbrugge och Albert Abma of Sheerline.

Varje del av båten har hämtat inspiration från varvets historia inom kommersiell sjöfart. Det innebär en mycket robust konstruktion och goda egenskaper för att klara en expedition. Ägarna till en Livingstone 24 kommer att vara väldigt välutrustade för långfärder till avlägsna destinationer eller för att bara glida omkring.

Livingstone 24 har många väldigt moderna detaljer. Bland annat första klassens kommunikations- och underhållningssystem, Naiad Fin stabilisering, en lyxig tender och en rad vattensportleksaker. Isoleringen håller högsta klass, liksom lackeringen och de syrafasta detaljerna.

Den stora salongen på huvuddäck är kompletterad med ett välutrustat, öppet pentry och en integrerad dinette. Det förhöjda styrhuset ger fri sikt runt om samtidigt som det är en fin sittplats för familj och vänner.

Livingstone 24 är byggd för ett avslappnat båtliv (troligen med besättning). Ombord finns plats för upp till nio gäster i fyra kabiner. Ägarkabinen förut har en king-size säng medan gästkabinerna midskepps och på nedre däck har dubbel- eller singelkojer.

För framdriften svarar en propeller på axel, driven av en 345 hk MAN dieselmotor, vilket ger en räckvidd på 3 000 Nm vid 11 knop. Standardversionen har dock dubbla axlar och två MAN-motorer à 345 hk. Yachten uppfyller alla standards enligt EN ISO som privat yacht och har full klassificering en CE-A.

Hartman Yachts har premiär för fartyget på den flytande båtmässan i Amsterdam, HISWA Amsterdam in-water Boat Show, som hålls 29 augusti till 3 september.

 

Tekniska fakta

Längd:                         23,99 m

Bredd:                          6,85 m

Djupgående:               1,85 m

Deplacement:             104,3 ton

Toppfart:                      10,5 knop vid 1 700 rpm

Marschfart:                  10 knop

Bränsle:                       10 500 liter

Motorer:                       2xMAN diesel D2866LXE40

Effekt:                          250kW 345 hk

Backslag:                    PRM1750SC, utväxling 3,0:1

Dagtank:                      700 liter

Vatten:                         5 000 liter

Hålltank:                      2 000 liter

Info:                              http://www.hartmanmarine.com/