7 september, 2017

Svensk seger i Nord Stream Race

Det blev svenska Cape Crow från Göteborg som tog hem totalsegern i Östersjöregattan, Nord Stream Race 2017, från Kiel till Sankt Petersburg. Den svenska båten vann två av de fyra etapperna och kom tvåa respektive trea i de andra.

Därmed kan Cape Crow nu titulera sig “Östersjöns bästa kappseglingsklubb“ eftersom de slog de fyra klubbarna som alla vunnit sina respektive nationella ligorna i Ryssland, Tyskland, Danmark och Finland.

Den svenska besättningen bestod av 25-årige skepparen Patrik Sturesson samt Jimmy Hellberg (navigatör), Holger Tidemand, Erik Malmberg, Martin Krite, Axel Munkby, Marcus Höglander, Johan Wikman, Arvid Bild, Julius Hallström och Giuseppe Filippis (boat captain). Med en medelålder på 28 år var det den näst yngsta besättning bland de fem som deltog.

Det var göteborgarna som först lärde sig att bäst hantera de kraftfulla Club Swan 50-båtarna som använts i racet som startade i tyska Kiel för två veckor sedan. Därefter har man seglat via Köpenhamn, Stockholm och Helsingfors, till slutmålet i Sankt Petersburg.

– Det har varit tuffa etapper men också riktigt roligt. Och vi är givetvis stolt att vi vunnit. Det här vara bara mitt andra offshorerace men att få segla de här entypsbåtarna där alla har samma utrustning och samma förutsättningar är en kul utmaning. Hela besättningen har fått blodad tand på offshore-kappsegling. Vi vill göra det igen, säger Patrik Sturesson.

Cape Crow Yacht Club fick representera Sverige i racet i egenskap av vinnare av Allsvenskan Segling 2016. Men många ombord är i grunden småbåtsseglare och därför hade besättningen förstärkts med den erfarne offshore-seglare, Jimmy Hellberg, som navigatör.

– Det känns riktigt kul att vara i mål som vinnare av NRS i så pass hård konkurrens och med identiska båtar. Fantastisk att få segla helt nya Club Swan 50-båtar, det lyfte såklart upplevelsen en hel del. Överlag har det varit ett tufft race och sista etappen var tuffast med marginal. Vindar mellan 10-15 m/s och tre meter vågor. 150 sjömil och kryss hela vägen. En del sjösjuka ombord och en del problem med storfallet och uthal sänkte vår prestanda något, berättar Jimmy.

Nord Stream Race är en kappsegling från Kiel i Tyskland till Sankt Petersburg. Regattan har arrangerats av Saint Petersburg Yacht Club, med stöd från Gazprom and Nord Stream AG, sedan 2012.

Syftet är att sammanföra de fem länder och att lyfta fram de nya nationella kappseglingsligorna. Några startade redan 2013 och i Sverige drog Allsvenskan Segling igång 2015. Första årets allsvenska mästare blev KSSS från Stockholm. I fjol vann Cape Crow från Göteborg.

Varje båt i Nord Stream Race bemannas av tio seglare från de fem ländernas respektive mästarklubb. Därför var det seglare från Cape Crow som seglade den svenska båten i årets race.

 

För mer information besök: www.nord-stream-race.com 

Fotograf: Nord Stream Race@Lars Wehrmann