20 september, 2017

Axopar bygger lyxbåtsserie med Brabus

Finska Axopar Boats ska lansera ett nytt lyxbåtsmärke. De gör det tillsammans med tyska stylingfirman Brabus, som hittills främst jobbat med bilar.

Premiären för den första Axopar Brabus sker på båtmässan i Düsseldorf i januari. I första steget blir det en mindre serie om 20 båtar, som alla ska säljas med standardkonfigureringen 2×400 hk Mercury Verado.

Axopar och Brabus planerar att bygga 20 båtar av Brabus Shadow 800 i en första serie med grunden hämtad från Axopar 37 med sitt skrov med dubbla steg. Om samarbetet slår väl ut kommer serien att utökas upp till 45 fot.

– Vi vill göra en lyxig Brabusprodukt som inte spräcker plånboken. Det finns gott om alternativ för dem som vill ha något riktigt dyrt, men det här blir en lyxig båt med ett bra pris, säger Jan-Erik Viitala, operativ chef för Axopar som har sitt designkontor i Helsingfors medan tillverkningen utförs i Polen.

Brabus är ett 40 år gammalt familjeföretag. Ägarna är mycket båtintresserade och har redan en Axopar 37.

För Axopar handlar det om att etablera sig på en marknad som är lyxigare än för standardbåtarna. En av anledningarna är troligen att båttillverkare som Nimbus Boats har sneglat på Axopars framgångar och kommer med liknande modeller under separat namn, även de med premiär i Düsseldorf i januari.

De nya Axoparbåtarna får namnet Brabus ”One of Twenty”. Några detaljer har inte släppts än och de bilder som är officiella är de som vi visar här.