28 september, 2017

Bluewater renar dricksvatten till Volvo Ocean Race-team

Bluewater, som är världsledande inom teknik för att rena dricksvatten, har gått samman med seglingsteamet Vestas 11th Hour Racing för att kunna erbjuda rent dricksvatten och minska behovet av engångflaskor i plast under Volvo Ocean Race 2017-18. Tidigare i år, under America’s Cupseglingarna i juni, bidrog Bluewater med sina vattenrenare till att man slapp använda omkring en kvarts miljon engångsflaskor i seglarbyn på Bermuda.

Pressmeddelande:

– De två viktigaste frågorna som rör vatten är att ge människor tillgång till rent dricksvatten och att stoppa mängden plast som dumpas i haven varje år, säger Bluewaters grundare, miljöentreprenören Bengt Rittri.

Bluewater engagerar sig i bådadera, dels genom sin avancerade vattenreningsteknik och dels genom att erbjuda alternativ för att minska de föroreningar som orsakas av de över 500 miljarder plastflaskor som produceras årligen.

– Vi är stolta över att ha utvalts av Vestas 11th Hour Racing till att vara med och tillhandahålla rent dricksvatten, säger Bengt Rittri. Vi ska installera Bluewater Pro vattenrenare på Vestas 11th Hour Racing-teamets läger och gäst besökare paviljong vid de olika hamnstoppen under den nio månader långa tävlingen.

Bluewater Pro avlägsnar bly och andra giftiga metaller samt kemikalier och skadliga ämnen från dricksvattnet. Vattenrenaren kan producera i snitt 6900 liter renat vatten varje dag, vilket avsevärt minskar behovet av att köpa vatten i engångsflaskor. Den unika tekniken minskar även mängden spillvatten jämfört med traditionell omvänd osmos.

Enligt Bengt Rittri är det oacceptabelt att det snart kommer att finnas mer plast än fisk ivåra hav. Och nya studier har visat att plastföroreningarna i haven redan har börjat leta sig in i vår mat och vårt dricksvatten.

– På Bluewater anser vi att rent dricksvatten är en grundläggande mänsklig rättighet. Därför satsar vi på att göra något åt det genom att använda vårt kunnande för att utveckla reningstekniker och hitta nya metoder för att minska behovet av plastflaskor.

– Strategiska samarbeten är nyckeln till framgång och vi är mycket glada över att få samarbeta med Bluewater i vår gemensamma ambition att minska föroreningen av haven och i arbetet för att ta ansvar för miljön, säger Vestas 11th Hour Racings teamledare Mark Towill.

– Vi såg att Bluewaters insats under America’s Cup gjorde att behovet av engångsflaskor nästan helt försvann genom att de ordnade renat dricksvatten åt tusentals personer.

– Deras spjutspetsteknik kommer att hjälpa oss i våra ambitioner att bli det mest hållbara teamet i Volvo Ocean Race. Tillsammans visar vi hur företagande och sport kan utgöra starka krafter för att förbättra vår planet.

Foto: Sam Greenfield/Volvo Ocean Race.