28 september, 2017

DEUTZ köper elmotortillverkaren Torqeedo

Dieselmotortillverkaren DEUTZ har köpt Torqeedo, som tillverkar elmotorer för båtar. Torqeedo fortsätter som ett eget bolag för att kunna utveckla sina hightech-motorer – både inom- och utombordare – för marint bruk.

För Torqeedo, som grundades för tolv år sedan i tyska Starnberg, är det här ett stort steg. DEUTZ är en stor etablerad tillverkare av dieselmotorer som kan ge Torqeedo både muskler och fler kanaler ut på marknaden.

Sedan starten 2006 har Torqeedo haft en genomsnittlig tillväxt per år på 35 procent. Försäljningen det senaste året var 25 MEURO, vilket visar på en tillväxt på över 40 procent. Företaget har 130 vid sina anläggningar i Gilching nära München, Crystal Lake (Illinois, USA) och Bangkok (Thailand).

DEUTZ är en av pionjärerna inom tillverkningen av förbränningsmotorer, som en oberoende tillverkare av bensin- och dieselmotorer sedan 1864. Med köpet av Torqeedo får DEUTZ expertis inom ett för dem helt nytt område. Torqeedo kommer även att tillföra kunskap till DEUTZ nya affärsområde E-DEUTZ, som ska bygga både el- och hybridlösningar.