9 oktober, 2017

Tuff avslutning i Olympic Class Regatta

Sveriges största jolleregatta – KSSS Olympic Class Regatta 2017 – satte alla 600 seglare på ordentlig prov. Först en lång, trist väntan på vind. Sedan vind i överflöd…

Efter ingen vind och inställda seglingar på lördagen, möttes deltagarna på söndagen av hård, byig, nordvästliga vind runt 8–12 m/s och gropig sjö. Det bistra vädret gjorde att flera valde att inte fullfölja. Två klasser (Moth och Waszp) avbröts av säkerhetsskäl innan tävlingen började.

Den största klassen, Optimisterna, hann med fyra race under söndagen och 173 båtar kom till start. Här blev det dubbelt KSSS i toppen genom Calle Lagerberg som vann två race och därmed totalsegern. Klubbkollegan Oscar Löfgren kom trea, slagen av norrmannen Markus August Berthet, KNS.

– Jag hade såklart förväntningar på en bra på placering men det var först efter två race som jag förstod att jag kanske skulle vinna. Det var ju inte så roligt väder direkt.  Jag menar att segla är alltid kul men idag var det kallt. Men nu känns det bra, säger Calle.

Laser var den näst största klassen med nästan 150 anmälda båtar. Standardklassens segrare blev Fredrik Westman, HSF som vann både racen och totalen. Tvåa blev Claes Törnsten, KSSS och Erik Lindén, KSSS kom trea. I Radial vann norrmannen Christoffer Sörlie, FS före svenskarna Fabian Magnusson, GKSS och OS-sexan Josefin Olsson. I klassen Laser 4.7 med 42 båtar vann Henrik Kaastad Örjavik, KNS och Amalie Wang, KNS tvåa, med KSSS-aren Hannah Maurer som trea.

Av E-jollarnas 80 startande blev det helsvenskt på prispallen genom Erik Lindberg JKV, som överlägsen vinnare före Joel Warvne från RÖSS. Trea blev Pontus Andersson, VÄSS.

Bland 31 startande 29ers som seglade fyra race vann Kasper Nordenram/Linus Berglund. Tvåa kom Elias Odrischinsky/Oliver Silen, trea Ville Korhonen/Robin Berner, LPS/BS.

Sex startande 49ers toppades av Marcus Anjemark och Carl P Sylvan, GKSS/KSSS före Frithiof Hedström/Otto Hamel, GKSS. Trea blev Hannes Westberg/Albin Boman, GKSS. Bland 49erFX fullföljde endast en båt, Vilma Brobeck/Malin Tengström, KSSS.

I 5o5 var det svensk dominans i toppen. Fyra race och 11 ekipage. Vinnare blev Malin Broberg/Johan Röök, LeSS, tvåa Magnus Nilsson/Anders Dalen, TäBS före Peter Andersson/Per-Erik Törnström, SSVÄ.

Det blev blåvitt i toppen av Finnjollarna efter fem race. Segrare blev Waltteri Moisio, EPS tätt följd av Ville Valtonen, TPS. Bästa svensk var Johannes Pettersson, KSSS, på tredje plats.

Zoom 8:orna hann med fyra race. Finland toppade genom Julius Donner, EMK, tätt följd av Axel Hallquist, BooSS, trea kom Ebba Berntsson, STSS.

I OK-jolle vann Jonas Börjesson, KSSS före Hans Börjesson från Varberg. Trea blev Tomas Skeppmark från KBS.

 

Bilder Jakob Kuttenkeuler (bild 1) och Bjarne Riesto (Bild 2, 3, 4 & 5).