10 oktober, 2017

Seglarförbundet bygger ut seriesystemet

Efter tre framgångsrika säsonger med Allsvenskan Segling bygger Svenska Seglarförbundet (SSF) nu ut seriesystemet. Från och med säsongen 2018 införs även Division I.

– Vi vill göra det möjligt för fler klubbar att vara en del av Allsvenskan och helt enkelt inspirera till mer segling i enkelt format, säger Isabelle Lindsten, projektledare på förbundet.

Våren 2015 drog första säsongen av Allsvenskan Segling igång med 18 lag. Sedan dess har de som kommit i botten av tabellen fått kvala mot klubbar som anmält sitt intresse för att vara med i Allsvenskan. Dessa kval har genomförts under en helg i slutet av varje säsong.

Men nu införs fyra Division I-serier (nord, syd, ost och väst) där klubbar får kvala för att ta sig till Allsvenskan. Dessa kval avgörs genom två deltävlingar, under två dagar vid varje tillfälle. Seriesegraren i varje division får en plats i Allsvenskan kommande år, medan de fyra sista i Allsvenskan får ”börja om” i Division I.

Arrangörsklubben i Division I bestämmer båttyp för deltävlingen, så länge båtarna är likvärdiga i skicket och kräver minst två personer i besättningen. Därmed kan besättningens storlek variera mellan de olika deltävlingarna och regionerna. Antalet båtar avgörs av hur många lag som är anmälda. Dock är minsta antalet tillhandahållna båtar tre och max sex. Minsta antalet lag på en deltävling är tre och max 18.

Formatet på kappseglingen liknar Allsvenskans med korta race (12–15 minuter) på en bana nära land. Direktdömning kommer att tillämpas och därmed blir Division I-regattorna även ett bra tillfälle att utbilda fler domare i klubbarna.

Alla i besättningen ska vara medlemmar i den klubb de tävlar för. Klubblaget får bestå av minst fyra personer. Inga krav ställs på kön eller ålder i laget (vilket är krav i Allsvenskan). Men det är en stark rekommendation från SSF att klubbarna försöker aktivera sina unga och sina kvinnliga seglare. Erfarenhet från Allsvenskan visar att landnära kappsegling i tillhandahållna båtar ger fler medlemmar i klubben möjlighet att kappsegla – inte minst de unga och kvinnorna.

De fyra regionerna består av ett antal geografiskt närliggande distrikt.

Norr: Norrbotten, Västerbotten, Mellannorrland, Dalarna

Ost: Uppland/Gästrikland, Stockholm, Västmanland, Södermanland, Gotland

Väst: Örebro, Värmland/Västergötland, Västkusten

Syd: Östergötland, Småland, Blekinge, Skåne

 

Foto: Daniel Stenholm.