17 oktober, 2017

Årets Seglarutmärkelser utdelade

I samband med Mästarnas Mästare i Marstrand i helgen har Svenska Seglarförbundet haft sin årliga Utmärkelseutdelning till årets mest framgångsrika seglare i olika kategorier. Här är alla vinnarna.

 

Årets Seglare

Pokalen tilldelas den eller de seglare som under året gjort den bästa kappseglingsprestationen. 

Pristagare: Max Salminen, GKSS

I höstas tog Max ett uppehåll och inför säsongen hade han tänkt fortsätta sitt break, men ändrade sig och åkte till Trofeo Princesa Sofia på Mallorca där han seglade hem guldet i Finnjolle. Några månader senare stod han som vinnare igen – till på köpet på ett VM. Nu är Max Salminen en av mycket få svenskar som under de senaste 25 åren lyckats vinna ett VM-guld i en OS-klass.

 

Årets kvinnliga seglare – Reimerspokalen

Reimerspokalen delas ut till den kvinnliga seglare (junior eller senior), som gjort den bästa kappseglingsprestationen under året.

Pristagare: Julia Gross/Hanna Klinga, KSSS

I flera år var de tuffa konkurrenter men sedan ett år tillbaka sitter Julia och Hanna i samma båt. I deras första större regatta tillsammans blev de fyra på 49erFX-EM i Kiel i somras. Nu satsar de allt för att nå OS i Tokyo 2020.

 

Årets manlige seglare – Vinges Kanna

Kannan delas ut till den manlige seglare (junior eller senior), som gjort den bästa kappseglingsprestationen under året.

Pristagare: Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, KSSS

Efter ett längre uppehåll var de tillbaka på världsscenen i somras. De åkte till VM efter nästan ett års frånvaro från stora tävlingar. Respektlöst dominerade Anton och Fredrik VM från första till sista dagen. Ett misstag i finalen kostade dem guldet och de fick nöja sig med VM-silvret i 470. Medaljen är deras största framgång i karriären – hittills.

 

Årets Junior – Geddapokalen

Geddapokalen, delas ut till den/de juniorseglare som gjort den bästa kappseglingsprestationen under året.

Pristagare: Vilma Bobeck/Malin Tengström, KSSS

För ett år sedan gjorde de sin första regatta tillsammans på JVM. Nu utmanar de världseliten bland seniorerna i 49erFX. Vilma och Malin blev nia på för-VM och kom på 19:e plats i VM – sedan de bland annat spikat sista racet i guldfinalen.

 

Årets bästa placering bland juniorer – Halvan

Halvan tilldelas den junioridrottsman/lag som under året erhållit den bästa placeringen på ett VM, EM, JVM eller JEM.

Pristagare: Kasper Norderam, LJS/Axel Pantzare, SHBS

För deras EM-silver i 29er i franska Quiberon i augusti

 

Årets lyft som seglare – Lyftet

Lyftet tilldelas den eller de seglare som genomgått en dramatisk utveckling under året eller gjort ett imponerande “lyft” inom seglingen. Det vill säga gjort en anmärkningsvärt bra insats på kappseglingsbanan med utgångspunkt från sin nivå.

Pristagare: Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar, GKSS

Under våren etablerade Carl-Fredrik och Marcus sig i den absoluta världstoppen. De var på prispallen i hårdaste möjliga konkurrens när de blev tvåa i Trofeo Princesa Sofia på Mallorca, tvåa på världscupen i Hyeres och när de vann guld på EM i Monaco. Dessa resultat gjorde att de rankades som världsetta i 470 i våras.

 

Årets Havskappseglare – Nakterhuset

Priset delas ut till årets bästa havskappseglare.

Pristagare: Jonas Grandér och Team Matador

För att på ett framgångsrikt, inkluderande och inspirerande sätt ha drivit havskappseglingsteam och båt till både deltagande och fina placeringar i stora internationella havskappseglingar. Främst Sydney-Hobart och Fastnet Race gångna säsong. Besättningen utgörs allt mer av duktiga amatörer som Jonas Grandér samlat kring sig under flera år på flera båtar – alla under namnet Matador.

 

Bilden:

Från väster: Nina Bäckman (Team Matador), Tomas Bäckman (Team Matador), Carl-Fredrik Fock, Max Salminen, Hanna Klinga, Fredrik Bergström, Sune Carlsson (Hall of Fame), Anton Dahlberg, Julia Gross, Marcus Dackhammar, Vilma Bobeck, Kasper Norderam, Axel Pantzare, Malin Tengström. Foto: Daniel Stenholm.