17 oktober, 2017

Mannerfelt Design bakom Jaguars och Vectors prestandabåt

Ännu en lyxbiltillverkare ger sig in på båtmarknaden. Den här gången är det klassiska Jaguar som blir ny partner till Vector Offshore Racing, som bygger högprestanda racingbåtar. För designen svarar svenska Mannerfelt Design i Täby.

Jaguar Vector Racing ska fokusera på ett program med tekniska förutsättningar för att bygga en så snabb och bra båt som möjligt. Målsättningen är att sätta tolv nya rekord enligt UIM World Records för både fart och uthållighet. I samarbetet ingår även Jaguars Formula E team, Panasonic Jaguar Racing.

För designen svarar Ted Mannerfelt, som har ritat båten exteriört, och hans far Ocke Mannerfelt, som står för de tekniska beräkningarna med mera. De har stor erfarenhet av snabbgående motorbåtar. Företagets konstruktioner har vunnit inte mindre än 25 VM-titlar.

Den aktuella båten (röda “flygande” båten på bilderna) är drygt 12 m lång och gör cirka 110 knop med 2×720 hk motorer. Båten har en säkerhetssittbrunn i kolfiber med plats för fyra personer.

Skrovet är, som tydligt framgår av bilden, mycket lättdrivet. Sett till vikt och effekt är båten extremt energieffektiv.

Vector, som grundades 2012 av Malcolm Crease och Peter Dredge, är Storbritanniens ledande tillverkare av snabba prestandabåtar. Företaget har fått ett enormt genomslag och har över 600 000 följare på sociala medier.

Team Jaguar Vector Racing ska göra flera av sina rekordförsök redan under 2018. I målsättningen ingår British Powerboat Championships i Marathon ”A” Class. Dessutom ingår en serie olika världsrekordförsök.

På bilsidan återvände Jaguar till racing i oktober 2016. Företaget blev den första premiumtillverkaren som satsade på den helt elektriska serien med FIA Formula E street racing. Men nu är meningen alltså att kunskaper från den här tävlingsformen ska kunna användas även på sjön.

Vector har sedan tidigare en del rekord, bland annat genom ett samarbete med Martini. De satte rekord i det berömda Cowes Torquay Cowes race 2014/15. Under de kommande två åren planerar Vector att presentera flera nya modeller, bland annat en 60 fot lång lyxig performance yacht kapabel till hastigheter på över 55 knop och försedd med el-hybrid framdrift. Båten kommer att byggas i Kanada och Storbritannien.

 

Tekniska fakta

Vector V40GT

Toppfart:      120 knop

Längd:         12,8 m

Bredd:          3,25–4,25 m (med vingar utfällda)

Motorer:       1 120 – 2 700 hk

Motorval:      2 X 725 hk bensin Ilmor

2 X 1350 hk bensin Mercury

2 X 560 hk diesel FPT

Bränsle:       950–1 500 liter

Räckvidd:    300–450 Nm

Info:              http://www.vectorpowerboats.com/