8 november, 2017

Så får du en giftfri båtbotten – nya rekommendationer från Transportstyrelsen

700 000 liter – så mycket båtbottenfärg målas det på fritidsbåtarnas skrov varje år i Sverige. Men vanliga båtbottenfärger är giftiga och innehåller skadliga ämnen. För att skydda miljön och minska antalet giftiga båtskrov har Transportstyrelsen tagit fram nya rekommendationer.

Pressmeddelande:
– Många traditionella båtbottenfärger innehåller gifter och en mängd olika biocider, ämnen som är skadliga för både hälsa och miljö. När färgen långsamt läcker ut förgiftas livet i havet. Man ska därför helt undvika att måla båten med bottenfärg som innehåller biocider, säger Lina Petersson, handläggare på sjö- och luftfartsavdelningen.

Det finns giftfria metoder som kan hålla skrovet fritt från det som kallas beväxning, alltså små organismer som sätter sig fast på båtbotten.

– Om så många båtägare som möjligt använder alternativa giftfria metoder, så som borsttvätt, annan mekanisk rengöring, skrovduk eller båtlyft kan man göra miljön en stor tjänst. I många fall är det dessutom både billigare och enklare, säger Lina Petersson.

De senaste åren har allt fler båtägare avgiftat sin båt, alltså tagit bort all gammal biocidfärg från skrovet och därefter bara använt färg fri från gifter. I de nya rekommendationerna som Transportstyrelsen tagit fram finns råd för hur man ska bära sig åt för att få en giftfri båtbotten.

Om man redan har en båt som är målad med biocidfärg finns det flera metoder för att få den giftfri på ett miljö- och hälsosäkert sätt. Det är dock mycket viktigt att borttagningen hanteras rätt, annars kan det ge större skada än nytta.

– Att ta bort gammal färg på fel sätt kan vara mer skadligt för hälsa och miljö än att låta den sitta kvar. Det är viktigt att se till att borttagandet sker på ett säkert sätt, med rätt utrustning och skyddsåtgärder. Annars finns risk att de giftiga partiklarna påverkar både miljön och hälsan för den som utför arbetet, avslutar Lina Petersson.

Läs Transportstyrelsens rekommendationer om båtbottenfärg här
Läs mer om regler för båtbottenfärg här