28 november, 2017

Oxelösund arrangerar EM i havskappsegling 2019

Oxelösunds SegelSällskap, OXSS, har tilldelats Europeiska Mästerskapen i Havskappsegling enligt regeln ORC International. Mästerskapet kommer att äga rum på kappseglingsbanorna utanför Oxelösund 11–17 aug 2019.

Seglingarna är efter VM bland de mest statusfyllda mästerskapstitlarna inom havskappsegling med större kölbåtar som sportsligt evenemang. Det betyder att arrangörerna kommer att välkomna deltagare från den absoluta eliten av professionella seglare i Europa tillsammans med extremt duktiga amatörlag. Båtarna är alltifrån spektakulära specialbyggda racers till noggrant optimerade produktionsbåtar.

OXSS och ORC räknar med 60–90 båtar av 9–16 meters längd och cirka 1 000 deltagande seglare från 6–8 nationer.

Oxelösund är en relativt liten stad med cirka 12 000 invånare men med särdeles goda seglingsvatten som erbjuder såväl rättvisa seglingsförhållanden som närhet och social samvaro för deltagarna. Dessutom finns stora resurser i form av en väl utbyggd näring för marin verksamhet och en industriell hamn.

Till stöd för arrangemanget och OXSS samarbetar Svenska Havskappseglingsförbundet, Svenska Seglarförbundet samt ORC, Offshore Racing Congress.