7 december, 2017

Sökbar motorguide för alla båttyper

Nu kan du får riktigt bra hjälp att välja rätt båtmotor på nätet. En unik sajt hjälper dig att kombinera olika båtar och motorer på ett smart sätt.

Sajten The World Marine Engine Database www.theworldmarinepowerdirectory.com är fullmatad med olika båttyper och motorer. Med hjälp av olika val kan både proffs och amatörer snabbt se vilken båtmotor som kan passa till respektive båt. På sajten finns både nytt och gammalt från alla stora leverantörer.

Det är som bekant inte helt lätt att välja rätt motor, särskilt idag när vi kan välja mellan traditionella förbränningsmotorer och eldrift. Dessutom finns alltid frågan om det ska vara inom- eller utombordare, axel eller drev – eller kanske vattenjet – på motorbåten.

Den här motorguiden har sammanställts på ett sätt så att användarna bara behöver fylla i vissa grunduppgifter för att få svar på vilka motorval som är lämpliga.

The World Marine Engine Database är ganska ny på nätet. Den har dock tidigare funnits i en betydligt mer analog form, det vill säga en bok. Därmed finns en lång tradition hos författaren att hålla ordning på alla olika motoralternativ etc. sedan flera decennier tillbaka.

På hemsidan (Fig 1) krävs det att användaren loggar in. Därefter är det fritt att göra tre sökningar per månad, men därefter kostar det 25 US Dollar per år att obegränsat få söka genom databasen.

Totalt finns över 13 000 motorer sökbara på sajten med effekter upp till 3 000 hk (2 238 kW). Enligt de ansvariga är ännu fler motorer och större motorstyrkor på väg till en kommande uppgradering.

Fig2: Efter login, klicka på Product Icon för att välja motortyp. Genom att välja ett motormärke får du en lista på upp till 30 motorer att välja mellan.

Fig3: Ett exempel med ett effektregister på 34–38 kW och ett varvtalsregister på 3 200–3 800 samt en fyrtakts dieselmotor.

Det resulterade i 16 träffar (Fig 4).

Fig 5: I det här exemplet visas resultatet av en sökning med upp till fyra motorer som ska jämföras.

Fig 6: Exempel på sökning i databasen.

Info: www.theworldmarinepowerdirectory.com