Jordenruntseglarna på Las Palmas

Jordenruntseglarna Sailing Constellation fortsätter sin seglats. Efter starten från Split i Kroatien 4 november 2017 är Sailing Constellation nu i Las Palmas, där de har varit sedan 25 december.

Så här skriver de själva om sin segling:

Den ursprungliga planen var att lämna Las Palmas för att påbörja färden mot Karibien i mitten av december.

Tyvärr har vi stött på en del stormar, hård sjögång och en stark mistral så planerna har fått styras om ett antal gånger. Sen är det som alltid när det gäller båtar, det är alltid något litet fix.

Då de inte är ett superrutinerat team så har de valt att ta det säkra före det osäkra. Det har varit extremt viktigt att alla känt sig trygga ombord.

När vädret har varit emot dom har det ändå passat på att njuta av äventyret. Italien, Spanien, Gibraltar och Marocko har besökts under de 2 månaderna de har varit ute till havs.

Överallt har de mött otroligt trevliga människor, främlingar på nästan alla ställen har erbjudit deras hjälp och skjuts. De har även passat på att surfa när det varit vågor.

De har stött på en del problem med Constellation, hon har under större delen av resan läckt in vatten. När en läcka har åtgärdats har det inte dröjt lång tid innan nästa uppenbarat sig.

Det har varit läckage från aktern och ifrån en trasig varmvattenberedare i huvudsak men nu hoppas dom att dessa är åtgärdade. Även ett motorfäste har gått sönder.

 

I Spanien sökte de skydd i vackra Cartagena, en lite kuststad där många seglare väljer att spendera vintrarna.

De viste att det skulle blåsa upp till 51 knop i marinan en morgon så de förberedde och förtöjde Constellation väl. De låg i utkanten av marinan där det var minst skyddade.

Utanför bryggan på babord sida låg en stor vacker segelbåt i trä förtöjd, Stefi. Den låg ungefär en meter ifrån Constellation. När vindarna blåste som mest och Björn, Emelie och Frank försökte förbättra förtöjningarna och hålla fendrar på plats hördes ett stort brak bakom dom. Den främre förtöjningen i bryggan hade slits loss, bultarna hade lossnat ifrån bryggan. Det är där Stefis för sitter förtöjd.

Vindarna ligger på så pass kraftigt så att när fören lossnar från bryggan så slits även nästa förtöjning loss och då var Stefi bara förtöjd i två rep i aktern. Hon stod då dessutom 1,5 m upp på bryggan med aktern. Rakt ut från bryggan istället för att ligga jäms med bryggan. Hon skaver mot bryggan, förtöjningar och båten bakom.

Båtens ägare, Robert från England, hade köpt båten två månader tidigare. Han var ensam ombord då hans besättning skulle flyga in dagen därpå för att påbörja resan mot Karibien den närmsta veckan.

Nu blev skadorna så pass stora på båten så planerna fick styras om. Aktern hade fått hål i sig, som tur var ovanför vattenytan. Även mantåget var nermejat på båda sidorna och det var mycket skav längsmed babord sida ifrån en annan båt den stått och skavt emot.

Constellations besättning fick verkligen se vad som kan hända om man inte har marginalerna på rätt sida vid detta tillfället.

Som tur var det många i närheten som kunde rycka ut och hjälp till för att minska skadorna så gott det gick.

Nu ser det ut som att vindarna ska vara bra för Atlanten passagen så efter att ha firat nyår i Las Palmas, kompletterat med lite reparationer, fiskeutrustning och mat planerar Constellation och Kaptenen Björn att hissa seglen igen den 8 jan för att segla vidare mot Karibien.

De kommer då att ta sällskap utav Viking Explorers som är ett sällskap utav skandinaviska båtar som tar sikte mot samma mål.

De kommer att segla via Kap Verde och sedan sikta mot Tobago. Väl i Karibien planerar de att spendera de kommande fem månaderna.

 

De har även hunnit med att ge ut tio avsnitt på deras Youtube kanal där ni får följa med på allt de är med om ombord på Constellation och på de platserna de besöker.

Besättningen har utökats för Atlantpassagen med Bartosz från Polen och Sven som är bror med Frank och Björn. Väl i Karibien kommer även Emelies syster Cecilia att mönstra på.

 

Oavsett hinder så känner hela besättningen att detta är det bästa det gjort.

Livet på havet och att bo på en båt har betydligt mycket mer fördelar än nackdelar så här långt.

Älvdalsbördiga Emelie:

”Även om jag mer eller mindre varit konstant sjösjuk så är det ändå värt det. Livet till havs är så rofyllt. De små sakerna blir otroligt viktiga och man kommer nära både naturen och varandra. Sen alla underbara platser och människor man lär känna efter vägen gör det hela ännu bättre.”

Kapten Björn:

”Nu står den stora utmaningen precis framför oss och nu börjar det äventyret på riktigt! Att korsa Atlanten känns stort.”

Följ Sailing Constellation:

www.sailing-constellation.com

Youtube: Sailing Constellation
FB Sailing Constellation
Instagram @sailingconstellation @emelieknuts @b.bergqvist

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*