17 januari, 2018

Friskvårdsbidrag även för båtliv

Nu kan du få friskvårdsbidrag även för båtliv. Både segling och motorbåtskörning kan därför – äntligen – ingå i friskvård på arbetstid. 5 000 kr per år och anställd blir därmed en skattefri personalförmån.

Båtlivet har länge stått utanför friskvården medan alla möjliga sporter har varit självklara. Det har nu ändrats genom en dom i Högsta förvaltningsdomstolen. Därmed står det nu klart att också dyrare sporter som exempelvis golf och ridning ska omfattas av friskvårdsbidraget, så har inte tidigare varit fallet.

En arbetsgivare kan erbjuda sina anställda skattefria förmåner i form av motions- och friskvårdsaktiviteter förutsatt att aktiviteten erbjuds hela personalen. Tidigare har inte golf och ridning ingått i friskvårdsbidraget eftersom det inte har klassats som enklare form av motion då det bland annat krävt dyrare utrustning.

– Så länge en förmån i form av friskvårdsbidrag är av ett mindre värde, 5 000 kronor, ska det betraktas som en skattefri personalförmån. Det här innebär till exempel att den som spelar golf eller tar lektioner på ridskola kan använda friskvårdsbidrag till det, säger Pia Blank Thörnroos, jurist vid Skatteverket.