17 januari, 2018

Rutgerson testar produkter i nonstop-segling runt jorden

Rutgerson Marin inleder samarbete med Anders Eriksson, som siktar på att bli förste svensk att ensam segla runt jorden nonstop. 

– Det här är en unik möjlighet för oss att testa våra produkter under extrema förhållanden, säger Ludvig Hammarberg som är produktutvecklingsansvarig på Rutgerson.

Båttillbehörstillverkaren Rutgerson Marin i Marstrand inleder samarbete med Anders Eriksson, som den 1 juli 2018 lämnar hemmahamnen i Ljungskile för att ensam segla nonstop runt jorden via de fem kapen på Södra oceanen – en resa på 30 000 nautiska mil och nio månader. Om han lyckas blir han den första svensken att ensam segla runt jorden nonstop.

Anders Eriksson är en professionell sjökapten och en mycket erfaren seglare med en tidigare världsomsegling, många Atlantkorsningar och flera arktiska expeditioner i bagaget. Den båt han valt för projektet är en svenskbyggd OR39, som kommer att vara fullt utrustad med Rutgersons nya ROC Block, en serie extremt starka och hållbara rullagerblock i aluminium. Men även andra Rutgerson-produkter som lågfriktionsringar, avlastare och däckluckor kommer testas ombord.

– Vi är väldigt glada och stolta över att vara betrodda som leverantör i det här projektet, säger Ludvig Hammarberg på Rutgerson Marin som är en av världens ledande tillverkare av segelbeslag och däcksutrustning till fritidsbåtar. De flesta av våra produkter har redan testats rejält eftersom de funnits länge på marknaden. Samarbetet med Anders gör det möjligt för oss att påskynda den processen för några av våra mer nylanserade produkter. Det är det tuffaste, mest intensiva men samtidigt relevanta sättet vi kan testa vår utrustning ”in action” på och ett bra komplement till våra vanliga fabrikstester.

– Rutgerson har varit den perfekta partnern för att diskutera mitt behov av utrustning med, säger Anders Eriksson.

– Alla produkterna tillverkas här i Sverige, fabriken i Marstrand är imponerande och konstruktören är inte bara en skicklig ingenjör utan också en erfaren långseglare. Jag ser verkligen framemot att ge mig ut och testa grejerna. Jag har drömt om det här i hela mitt liv, detta är mitt Everest.

Tidigare har ett drygt hundratal personer seglat ensamma nonstop runt jorden, men aldrig någon svensk. Det ska jämföras med de drygt 3 000 som bestigit Mount Everest, varav 25 svenskar. Nästa år räknar man dock med att antalet stiger radikalt på grund av 50-årsjubileumet av världens första ensamkappsegling runt jorden nonstop 1968. Ett knappt 50-tal deltagare är så här långt anmälda till de två jubileumsevenemangen Golden Globe Route och den franska motsvarigheten Longue Route där Anders Eriksson är en av deltagarna.

Foto: Linda Hammarberg.

www.rutgerson.se