22 januari, 2018

En död efter kollision i Volvo Ocean Race

En person har omkommit efter den kollision som inträffade mellan Vestas 11th Hour Racing, ett lag som tävlar i Volvo Ocean Race 2017-18, och ett fiskefartyg. Kollisionen inträffade när båten seglade in mot Hongkong.

Incidenten inträffade omkring 30 Nm från målet för tävlingens fjärde etapp utanför Hongkong. Tävlingsledningen för Volvo Ocean Race (Race Control) informerades om kollisionen strax efter att den inträffat runt klockan 17.23 UTC fredag 19 januari 2018 (klockan 01:23 lokal tid på lördagsmorgonen).

Vestas 11th Hour Racing, där ingen ombord kom till skada, skickade ut ett Mayday-nödanrop för det andra fartyget och påkallade Hong Kong Marine Rescue Coordination Centre (HKMRCC) och utförde en sök- och räddningsinsats.

HKMRCC informerade Race Control att ett fartyg i närheten lyckats rädda nio personer i besättningen och att en tionde flugits med helikopter till sjukhus. HKMRCC har därefter bekräftat att personen som fördes till sjukhus omkommit.

Volvo Ocean Race och Vestas 11th Hour Racing fokuserar nu på att ge stöd till de inblandade i incidenten.

Alla involverade organisationer samarbetar med myndigheterna och ger sitt fulla stöd till den pågående utredningen.

Leg 4, Melbourne to Hong Kong, arrivals. 20 January, 2018.