20 januari, 2018

Coola nyheter på båtmässan i Düsseldorf

Det märks att den ekonomiska utvecklingen har vänt uppåt igen. På Boot Düsseldorf är det gott om spännande nyheter. Coolaste båten är Axoparbåtarna får namnet Brabus ”One of Twenty”.

Tillsammans med nya Nimbus Weekender 9 har Axopar de mest spännande nyheterna för skandinaviska besökare.

Finska Axopar Boats, som byggs i Polen, har bara funnits i fyra år men redan blivit en stor framgång. Nu ska företaget lansera ett nytt lyxbåtsmärke tillsammans med tyska stylingfirman Brabus, som hittills främst jobbat med bilar.

Premiären för den första Axopar Brabus hölls på båtmässan i Düsseldorf 20 januari. I första steget blir det en mindre serie om 20 båtar, som alla ska säljas med standardkonfigureringen 2×400 hk Mercury Verado.

Båtliv har fått en första visning av denna spännande båt. priset för ”Brabusbåten” är knappt 4 Mkr att jämföra med en standard Axopar 37 för cirka 2,5 Mkr (med mindre motorer). För de pengarna får kunderna något helt speciellt. Båten är elegant svartlackerad, alla detaljer håller högsta klass och hela båten är påkostad på alla plan.

Axopar och Brabus planerar att bygga 20 båtar av Brabus Shadow 800 i en första serie med grunden hämtad från Axopar 37 med sitt skrov med dubbla steg. Om samarbetet slår väl ut kommer serien att utökas upp till 45 fot.

– Vi vill göra en lyxig Brabusprodukt som inte spräcker plånboken. Det finns gott om alternativ för dem som vill ha något riktigt dyrt, men det här blir en lyxig båt med ett bra pris, säger Jan-Erik Viitala, operativ chef för Axopar som har sitt designkontor i Helsingfors medan tillverkningen utförs i Polen.

Axopar visar även sin helt nya 28-fotare i tre olika varianter.

Den andra stora nyheten är Nimbus Weekender 9 (W9). Det är den första modellen i en helt ny serie från Nimbus.

Båten överraskar verkligen med en känsla som är typisk Nimbus, men ändå på ett helt nytt sätt. Göteborgsföretaget har helt enkelt förvaltat Nimbus arv och historik på ett smart och elegant sätt.

W9 är en 9 meters weekendbåt för sociala aktiviteter med övernattningsmöjligheter för fyra personer. Likheterna med flera tidigare Nimbusmodeller finns där, men det här är ändå nytt på ett sätt som tilltalar en yngre och troligen större publik.

ikonbåten 26 DC är uppenbara samtidigt som det finns många godbitar från 21 DC, 32 DC, Max II, R-serien och nya Drophead. Vi har valt ut det bästa av det bästa och har med stor omsorg förädlat design, funktionalitet, säkerhet och komfort för alla ombord. Weekender 9 kan utrustas med inombordare eller utombordare.

Maxfarten är drygt 40 knop med utombordare 350 hk. Motoralternativ utombordare eller Volvo Penta inombordare D3 eller V8 (katalysator) upp till 350 hk.

Den nya Nimbus-serien kommer att finnas tillgänglig i tre skrovlängder 8, 9 och 11 meter. Serien består av tre olika modeller för specifika användningsområden. Weekender (W9, W11) för dagsutflykter och sociala aktiviteter. Tender (T8, T9, T11) för alla typer av dagliga aktiviteter, transport, vattensporter och lek samt Commuter (C8, C9, C11) för transport året runt.

W9 kommer även att visas på båtmässor i Sverige i vinter.

 

Nimbus Weekender W9 Tekniska fakta

Längd                             9,35 m

Bredd                              2,95 m

Vikt med 350 hk motor   2 800 kg

Bränsletank                    260 l

Vattentank                      80 l

Kylskåp                           65 l

CE kategori                    C8

Antal sängplatser           2×2

Maxfart                           +40 knop

Motoralternativ

Utombordare                  upp till 350 hk

VP V8-300/350 CE         upp till 350 hk

VP Diesel D3-220

 

 

Axopar Brabus 30 tekniska fakta

Main Specification:

Overall Length excluding engine: 11.20m (36’ 9”) Beam: 3.3m (10’ 10”)
Cockpit seats: 7 people Accommodation Berths: 2 standard / 4 optioned with additional Aft Cabin
Passengers total: 10 people Cat C or 12 people Cat B Economic Fuel Consumption: 2.8 Litres / NM at 35 knots / based on dual engines
Fuel Capacity: 730 litres Hull design: Twin stepped 20 degree, V “sharp entry” hull
Draft to props: 0.85m (2’ 9”) Outboard engines: Twin 400hp

Mercury Verado® 400R

Max Air Draft including Light Mast: 3.18m Air Draft with Light Mast removed: 2.32m
Classification: B – Offshore Max Speed range: + 50 knots
Displacement: TBC Potential Range at 35 Knots: 250 Nm
Hull design: Twin stepped, 20 degree V sharp-entry Preliminary starting price: €397,500