24 januari, 2018

Tuff lansering av rå XO Explorer

Helt nya XO Explorer fick en både tuff och lite annorlunda världspremiär på båtmässan i Düsseldorf. Gömd bakom ett stort draperi fanns en av mässans råaste båtar.

XO Explorer är en klart ”Ramboinspirerad” båt för den som vill ha det allra tuffaste på sjön. Byggd på samma skrov som XO Cruiser levererar den mycket tuffhet i en stenhård förpackning. Men det är ingen stor båt inuti, trots måtten på 9,9×3,0 m.

Enligt varvets vd tar XO Explorer företaget XO tillbaka till sina rötter. Det innebär en kompromisslös båt med tuff design byggd för skärgårdens alla förhållanden. Båten är byggd för att ta sin besättning vart som helst, oberoende av yttre förhållanden.

Båten är rejält utrustad och väl genomtänkt för föraren och en passagerare. En rymlig förarplats med runtomsikt, väl fjädrade stolar med fjädringen hämtad från en mc-framgaffel (!) och samma nivå på hela durken från förarplatsen till badbryggan är några av fördelarna. Den som tänker köra året runt bör dessutom satsa på att installera en Webasto dieselvärmare.

Övriga utrymmen ombord upplever vi inte som särskilt stora. Det är till och med relativt trångt att ta sig runt i båten, inte minst i det förliga utrymmet.

XO Explorer kommer dock säkert att fungera utmärkt för det som den är avsedd för: hårdkörning i alla vatten. Aluminiumskrovet och den rejäla uppbyggnaden, som bland annat understryks av enorma spygatter och andra vattenutsläpp, pekar på detta. Det finns även en rad smarta lösningar som till exempel den helt öppningsbara väggen akteröver som gör att man kan skapa en riktigt stor ”salong”.

Liksom alla XO båtar har den här modellen aluminium i militär standard, enligt varvet. Lång vattenlinje och djup V-botten ger bra sjöegenskaper, men kräver också rejäla motorer. båten som visades i Düsseldorf var utrustad med två stycken Verado 350 hk.

Bland övrig utrustning märks dubbel Simrad navigationsutrustning med Naviop iLoop kontrollsystem samt automatiskt Zipwake trimkontroll och bogpropeller.

 

Tekniska fakta

Längd:         9,9 m

Bredd:          3,0 m

Vikt:              4 400 kg

Djup:            1,1 m

Bränsle:       2×365 liter

Toppfart:      +40 knop

Personer:    10

CE-klass:     C

V-botten:      23°

Motor:           2×250–350 hk

Info:              https://seacastle.se/varumarken/xo-boats/