26 januari, 2018

Askeladden P60 Multi för extrem last

Askeladden har utvecklat en båt för den som vill kunna ta med extrem last. Nya P60 Multi lastar nästan 2 ton och gör 50 knop med 350 hk utombordsmotor.

Det är den grönländska marknaden och då speciellt fiskarena där som ligger bakom den nya modellen. På Grönland är det vanligt att fånga hälleflundra (kveite) och eftersom de kan väga flera hundra kg behövs rejäla doningar.

En båt för de grönländska farvattnen måste uppfylla många krav. Den ska klara av riktigt grov sjö, den ska kunna ta mycket last och den ska vara stabil vid stillaliggande. P60 Multi är på 6,0×2,6 m och försedd med en djup V-botten. Den invändiga höjden på friborden är 0,85 m, vilket klarar kraven för yrkesbåtar under 15 m.

Båten är CE-godkänd för en däckslast på hela 1 880 kg, men enligt tillverkaren kan den i dagligt bruk hantera upp till 2,5 ton. Även med full last är båten fullt planande och når 38 knop toppfart med en Suzuki DF300 APX.

– Askeladden P60 Multi är den perfekte båten för fiske och arbete och dem som kräver komfort med hög lastförmåga, säger Askeladdens vd Henrik J. Askvik.

Det finns väldigt få konkurrenter till den här nya modellen, men marknaden i både Norge och på Grönland räcker tydligen till för att det norska båtföretaget ska våga satsa på denna ”laståsna”.

Inredningen är mycket flexibel och kan varieras efter användarens behov. Bland annat finns targabåge och olika konsoler same en enkel hardtop.

 

Tekniske fakta

Längd:         6,0 m

Bredd:          2,6 m

Vikt:              Cirka 1 200 kg utan motor

Bränsle:       140 liter (extra tank finns som tillval)

Personer:    10

CE-klass:     C

Max last:      2 280 kg

Motor:           115–350 hk

Toppfart:      + 50 knop

Info:              www.askeladden.no

Info:              www.marindepan.se