2 februari, 2018

De kan bli Årets Sjöräddare

Varje år utser Sjöräddningssällskapet Årets Sjöräddare, en räddningsinsats som sticker ut lite extra. Av 2017 års över 1 100 sjöräddningsuppdrag har nu sex insatser nominerats. De tillkännages idag vid öppningen av Båtmässan i Göteborg.

Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907. Sjöräddningssällskapets 2 100 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. De ställer upp med sin tid för att alla som vistas utmed vår långa kust och i våra stora sjöar ska känna sig trygga. De frivilliga sjöräddarna medverkar i över 70 procent av all sjöräddning i Sverige, helt utan statliga bidrag.

Nominerade sjöräddare för räddningsinsatser 2017 är:

Alfred Larsson och Camilla Liljegren från RS Uppsala, för insatsen den 1 februari då en skridskoåkare som gått igenom isen kunde plockas upp ur vaken inom tre minuter, tack vare att sjöräddarna var ute på patrull med svävare alldeles i närheten.
Läs larmrapporten här: https://www.sjoraddning.se/uppsala/larm/tva-genom-isen-hjalpta-av-sjoraddare

Jim KarlssonChrister FalkLars Fahlen och Sandra Ramström från RS Arkösund, för insatsen den 27 oktober då de deltog i sökandet efter en rysk ensamseglare som förlist vid Harstena. Mannen hittades till slut vid liv, mycket tack vare de frivilliga sjöräddarnas goda lokalkännedom.
Läs larmrapporten här: https://www.sjoraddning.se/arkosund/larm/sjoraddning-saknad-segelbat

Per Andersson, Putte Frid och Marcus Wallner från RS Falsterbokanalen, för insatsen den 16 augusti då en seglare blev svårt brännskadad efter ett motorhaveri. Sjöräddarnas snabba insats och sjukvårdande kunskaper minimerade mannens skador.
Läs larmrapporten här: https://www.sjoraddning.se/falsterbokanalen/larm/brannskada

Mikael BroströmJohan NilssonRikard Widlund och Andreas Jirstrand från RS Hjälmaren, för insatsen den 21 juni då en man föll överbord från sin alldeles nyköpta segelbåt och försvann utom synhåll från familjen ombord. Han hittades efter flera timmar i vattnet.
Läs mer om insatsen här: https://www.facebook.com/rshjalmaren/posts/1407722885978085:0

Anders NilssonSimon EdlundMartin HanellAndreas Åsander och Felix Öberg från RS Örnsköldsvik, för insatsen den 23 juli då en ung kvinna blev instängd under en kapsejsad segelbåt och kunde räddas efter en lång och komplicerad räddningsinsats, mycket tack vare att en av de frivilliga sjöräddarna även är professionell dykare.
Läs larmrapporten här: https://www.sjoraddning.se/ornskoldsvik/larm/kvinna-instangd-i-kantrad-bat

Hasse AspequistKrister LundgrenMatilda Andersson och Stefan Karlsson från RS SimpevarpMattias AronssonKarim BaydounPeter EldonNils Inngul och Jonas Lundgren från RS Växjö samt Linus JulinAnton KockPeter Nylén och Johannes Perssonfrån RS Kalmar, för insatsen den 31 mars då en man anmäldes försvunnen på sjön Yxern och hittades efter flera timmars sökande i tät dimma och mörker.
Läs larmrapporten här: https://www.sjoraddning.se/simpevarp/larm/forsvunnen-person-med-bat-i-sjon-yxern-utanfor-vimmerby

Dessutom tilldelas yrkesfiskaren Niklas Johansson från Göksholm Sjöräddningssällskapets hedersutmärkelse till privatpersoner, för rådig och livräddande insats under det nominerade uppdraget på Hjälmaren. Han gav sig ut för att söka med sin båt då han fick höra om olyckan, och var den som hittade den försvunna mannen och tog honom ombord.

Totalt deltog 31 frivilliga sjöräddare från åtta stationer vid de nominerade insatserna, som räddade flera människoliv. Vinnarna av Årets Sjöräddare koras på båtmässan Allt för sjön i Stockholm fredag den 2 mars.

Foto: Sjöräddningssällskapet.