8 februari, 2018

Snipor och svenska båtmärken mest populära på Blocket

När Blocket summerar båtåret 2017 kan man se att svenska båttillverkare dominerar topplistorna över mest sökta segel- och motorbåtar. Snipan var än en gång den mest sökta enskilda båttypen.

På listan över de tio mest sökta segelbåtarna på Blocket 2017 var sju av tio tillverkare svenska. Tyska Bavaria toppade listan, följt av svenska Maxi och Najad. Nykomling var svenska båttillverkaren Omega. Det båtmärke som klättrat flest placeringar sedan 2016 var dock Arcona.

– Arcona har de senaste tio åren ökat i popularitet bland aktiva seglare som vill ha en cruiser. Man vill alltså både ta med familjen ut på skärgårdssemester och ha möjlighet att ta medalj i kappsegling, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

Nimbus och Ryds var de enda svenska tillverkarna på listan över de tio mest sökta motorbåtarna 2017, men de knep listans första- och andraplats. Finska Yamarin och amerikanska Sea Ray halkade ner några placeringar under året samtidigt som Flipper klev in som nykomling.

– Flipper har förnyat hela sitt modellprogram under de senaste åren vilket kan ha tänt ett nytt intresse hos båtköpare. Rent övergripande är det emellertid de svenska båttillverkarna som talar till en växande grupp båtägare. Det svenska hantverket står högt i kurs, säger Linnéa Aguero.

 

Mest sökta båttyperna inom kategorin båtar 2017

 1. Snipa
 2. Styrpulpet
 3. Segelbåt
 4. Motorbåt
 5. Motorseglare
 6. Fiskebåt
 7. Träbåt
 8. Stålbåt
 9. Arbetsbåt
 10. Husbåt

 

Mest sökta motorbåtarna 2017

 1. Nimbus
 2. Ryds
 3. Buster
 4. Uttern
 5. Flipper
 6. Yamarin
 7. Bayliner
 8. Princess
 9. Sea Ray
 10. Aquador

 

Mest sökta segelbåtarna 2017

 1. Bavaria
 2. Maxi
 3. Najad
 4. Hallberg Rassy
 5. Linjett
 6. Hanse
 7. Arcona
 8. Dehler
 9. Omega
 10. Express

 

Populäraste sökorden inom kategorin båtdelar och tillbehör 2017

 1. Yamaha
 2. Mercury
 3. Båtmotor
 4. Volvo Penta
 5. Motor
 6. Utombordare
 7. Segel
 8. Trailer
 9. Båtvagn
 10. Garmin