10 februari, 2018

Buster Phantom med jättekabin

Den största nyheten på Helsingfors båtmässa, som öppnar idag 10 februari, är en aluminiumbåt med en jättelik kabin. Buster Phantom Cabin har möjligheten att bli en riktig hit för den som vill ha en stor kabinbåt med åretruntegenskaper.

Phantom Cabin bygger på det fina skrov som Buster redan har i den största klassen med aluminiumbåtar. Cabin är 9,47 meter lång, 2,84 meter bred och vikten utan motor är 2 700 kg. Kabinen är tillverkad i glasfiber med stora limmade sidorutor och taklucka samt en väl tilltagen gång genom kabinen. Båten är godkänd för tolv personer.

Till skillnad från den öppna modellen av Buster Phantom presenteras kabinbåten med en 300 hk utombordare som standardalternativ för motsvarande 1,6 Mkr. Då har båten hyggliga fartegenskaper med en toppfart under 40 knop. För den som vill finns möjligheten att hänga på 350 hk eller två motorer.

Det finns helt klart en marknad för den här typen av båt. På den introduktionsfilm som visades vid presskonferensen i Helsingfors visade Buster hur de bröt 12 cm is med kabinbåten. Även för den som inte har så extrema behov är det bra med en båt som tål att ligga i året runt.

– Phantom Cabin införlivar en grov funktionalitet med att färdas på sjön i lyxklass. Tack vare sin silkesmjuka gång och sitt tysta skrov är Cabin en förbindelsebåt av den nya generationen, säger Busters produktutvecklingschef Anders Kurtén.

På båtens främre bänkar finns plats för tre personer, i akterutrymmets U-soffa ryms fem passagerare bekvämt. Ryggstödet på navigatörens stol kan vid behov böjas framåt för att skapa en trevlig soffgrupp.

Effektområdet för den rekommenderade motorstyrkan är stort och sträcker sig från 300 till 600 hk. Med två 4,2-liters 300 hästkrafters V6 Yamaha uppnår man en toppfart på drygt 53 knop med en behaglig marschfart på 25–40 knop, beroende på förhållanden. Bränsleförbrukningen är måttlig vid marschfarter kring 26–28 knop, då den ligger på strax under 2 liter/Nm.