13 februari, 2018

Crossover segelbåt från Michael Schmidt

Yx7 Explorer är det allra senaste från Hanse Yachts grundare, Michael Schmidt. Han vill göra det möjligt för allt fler att segla på upptäcktsfärd till mer otillgängliga platser.

Linjerna på den nya yachten känns igen från Moodys flaggskepp Moody 45 DS från 2009. Båten ingår i den senaste serien från Michael Schmidt Yachtbau (MSY) i Tyskland, som har presenterat ett nytt sortiment av ”crossover” segelbåtar. Yx7 Explorer-serien ska garantera maximal komfort vid längre resor samtidigt som den ger snabb cruising.

Uttrycket crossover har blivit allt populärare bland motoryachtsbyggare, men Schmidt är en av pionjärerna för segeldrivna ”crossovers”. Enligt varvet är båtarna utrustade och designade för en tur till tropikerna eller Arktis, med en hög grad av komfort, utrymme och säkerhet.

Yx7 Explorer 74 är resultatet av ett samarbete med parterna som är involverade i MSY:s senaste bygge, ett 72 fots forskningsfartyg för Werner Siemens Foundation och Max Plank Institute for Chemistry. Båten delar många innovationer och smarta tekniska lösningar från detta samarbete.

Den nya yachten har designats tillsammans med Mark Tucker från Design Unlimited. Skrovet till Yx7 Explorer 74 kommer att byggas i stark och relativt lätt epoxi.

Till skillnad från katamaraner är den största delen av däcksytorna avsatta för bostadsytor. Däckssalongen bjuder på väl tilltagna sittytor med möjligheter att öppna både akterut och i taket för att släppa in luft och ljus. Sittbrunnen har en sittgrupp med åtta platser och integrerad bimini samt ett skjutbart sidofönster.

I den stora däckssalongen finns inre styrning, sjökortsbord med navigationsplats, elektronik och motorreglage. Här finns även båtens stora matplats.

Ombord finns gott om kojplatser beroende på layoutalternativ. Bland annat finns här en ägarkabin med dubbelsäng och förliga gästkabiner. I övriga utrymmen märks dinette för sex personer, särskilt TV-utrymme, tvättstuga med ytterligare lagring, frysar med mera.

Sex stora skrovfönster i glas på båda sidor ger mycket naturligt ljus till de nedre däckytorna.

 

Tekniska fakta

Längd ö a:   21,86 m

Längd v l:    20,84 m

Bredd:          6.00 m

Djup:            3,20 m

Vikt:              38 ton

Ballast:         12 ton

Storsegel:    151 m2

Motor:           Volvo Penta D4 225 hk diesel

Bränsle:       2 000 liter

Vatten:         1 000 liter

Varv:             Michael Schmidt Yachtbau GmbH

Design:        Interior and exterior design: Design Unlimited

Naval Architect: Lorenzo Argento Yacht Design

Structural Engineering: AMS Italia (Francesco Pelizza)

Info: www.msyachtbau.com