15 februari, 2018

Undersöker isarnas betydelse för klimatet

En forskningsexpedition till Antarktis kommer att studera vad som lever under Antarktis flytande glaciärer.

Pressmeddelande:

– Vi vill ta reda på vilka arter som lever under isen och försöka förstå vad som händer när isen försvinner från tidigare istäckta bottnar i Antarktis, säger Thomas Dahlgren, forskare från Göteborgs universitet.

Thomas Dahlgren kommer att delta i en brittisk expedition till shelfisen (flytande glaciär) Larsen C. Från denna stora shelfis bröt sig i somras ett av världens största isberg loss, lika stort som två Gotland.

Syftet med expeditionen är att undersöka vilka djur som normalt lever i havet under en 300 meter tjock flytande glaciär, och därmed försöka förstå vad som kommer att hända när isen försvinner från tidigare istäckta bottnar.

Söker svar på Antarktis klimathistoria
Forskarna tror att djurlivet under den flytande glaciären Larsen C kan ge ledtrådar till svaret på frågan om hur vanliga och hur långa perioderna med mindre is runt Antarktis varit under de senaste årmiljonerna.

– Att nu ett stort stycke av shelfisen lossnat ger oss möjlighet att från expeditionsfartyget ta prover från djurlivet i havet under isberget, säger Thomas Dahlgren, som deltar i expeditionen.

Forskningen kommer att ske från det engelska fartyget R/V James Clark Ross som lämnar hamnen på Falklandsöarna den 21e februari.

Studerar djur i sedimenten
– Jag kommer att tillsammans med min kollega Adrian Glover, från Natural History Museum i London, studera de djur som lever i sedimenten under shelfisen, säger Thomas Dahlgren vid institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet.

Ett 20-tal forskare från England, Tyskland, Belgien, Australien och Sverige kommer att delta i forskningsexpeditionen.

– Göteborgs universitets stora satsning på Antarktis, bland annat genom en avancerad undervattensrobot som kan ta sig in under shelfisarna, är bara ett steg i den riktning som stakades ut av Otto Nordenskjöld för över 100 år sedan, säger Thomas Dahlgren.

Otto Nordenskjöld verkade en tid som Göteborgs universitets (då Handelshögskolan) rektor och namngav bland annat Larsens shelfis under sin Antarktisexpedition 1901-1903.

Länk till expeditionens hemsida på British Antarctic Survey:
https://www.bas.ac.uk/media-post/first-scientific-expedition-to-newly-exposed-antarctic-ecosystem/

Länk till mer information om Thomas Dahlgrens arbete på Natural History Museum, London:
http://www.nhm.ac.uk/about-us/news/2018/February/a-mission-to-map-the-hidden-ocean-floor.html

Bilderna:
Foto från Weddelhavet, Antarktis. Foto: Thomas Dahlgren.

Thomas Dahlgren. Foto: Johan Wingborg.