14 februari, 2018

Anytec A27 bästa öppna båten i Helsingfors

Anytec A27 har valts till ”Bästa öppna motorbåten” på den pågående båtmässan i Helsingfors. Det är starkt av en svensk tillverkare att få en sådan utmärkelse i Finland, där aluminiumbåtarna har en marknadsandel på 60 procent.

– Det är väldigt roligt för oss med den här utmärkelsen. Extra kul är det att vinna i Finland, som är lite av aluminiumbåtarnas hemmaplan, säger Johan Erixon, försäljningschef på Anytec AB.

Anytec, som bygger sina båtar i Estland, har jobbat och kämpat i många år för att öka marknadsandelen i Finland. De finländska båtköparna är kvalitetsmedvetna men samtidigt konservativa. Med tanke på att över 60 procent av alla nya motorbåtarna är i aluminium är det en bedrift att få en sådan utmärkelse som Anytec fått.

– Vi har jobbat här sedan 2005 och stadigt ökat vår försäljning. Äntligen har vi fått ett bevis för att vi gör något bra och med hög kvalitet. Det inspirerar oss. Konkurrensen var hård och vi vill ödmjuka, men vi är väldigt nöjda med priset, säger Johan Erixon.

Mässans Båtar väljs i Helsingfors i tre olika kategorier av motorbåtar, det vill säga öppna båtar, utfärdsbåtar och beboeliga båtar. Med öppna båtar avses främst olika öppna pulpet- och vindrutebåtar. Utfärdsbåtar avser delvis täckta båtar man kan övernatta eller vara ut med och beboeliga båtar sådana man kan vistas i även en längre tid under till exempel semestern.

I respektive kategori väljer den preliminära juryn tre finalister som nomineras för priset Mässans Båt. Publiceringen och prisutdelningen skedde onsdag 14 februari.

Både i finalen och de slutliga valen granskar juryn bland annat idéer i anslutning till konstruktionen och utrymmesanvändningen, utrymmenas funktion och ergonomi, förhållandet pris-kvalitet samt nyhetsvärdet. Dessutom bedömer man hur väl båten i sin helhet motsvarar sitt användningssyfte.

Nimbus Weekender 9 var en av finalisterna i kategorin för utfärdsmotorbåtar.

 

Finalister:

ÖPPNA MOTORBÅTAR

Anytec A27

Svenska Anytec har gjort sig känt för sina robusta och snabba båtar byggda helt i aluminium. A27 representerar en helt ny generation Anytec som skiljer sig tydligt i designen jämfört med tidigare. Värt att beakta är hur utrymmena kan skräddarsys, båten kan beställas med exempelvis fyra fjädrade sportstolar.

 

Falcon BR 7

Falcon är en ny aluminiumbåt från Kuopioföretaget Bella-Veneet. Falcon har inredning av armerad plast och lanseras på en gång i en modelluppsättning på fyra båtar. I kategorin öppna motorbåtar lyftes BR 7 till finalist. I den förenas mångsidigt omställbara utrymmen med ett konkurrenskraftigt pris i storlekskategorin.

 

Wide X

Wide från Karleby är en innovativ och mångsidigt användbar katamaran som representerar ett nytt och fördomsfritt tänk. Båten fås i flera versioner och beroende på vilken utrustning köparen väljer kan hen i hög grad påverka båtens användningssätt och -syfte. På vintern kan Wide, när den förses med dragstång, användas som ackja eller varför inte som tält vid pimpelfiske.

 

UTFÄRDSMOTORBÅTAR

Askeladden C83 Cruiser TSI

Det nya flaggskeppet i norska Askeladdens daycruiser-utbud närmar sig redan när det gäller utrymmen kategorin beboeliga motorbåtar och höjer igen ribban en aning för stora daycruiser-båtar med utombordsmotor. Genom TSI-skrovet med två steg eftersträvas god prestanda och ekonomi.

 

Nimbus Weekender 9

Nya W9 från svenska Nimbus är en fortsättning på märkets populära daycruiser-modeller från 90-talet och samtidigt första nykomling i den helt nya modellserien WTC (Weekender, Tender, Commuter). Nimbus har en asymmetrisk däckslösning och båten fås med såväl utom- som inombordsmotor.

 

Sting 630 Fast Track

Norska Sting är ett färskt varumärke på den finländska marknaden och 630 FT är Stings nyhet bland båtar med styrhytt. Sting har gjort en lyckad designsatsning på en liten båt med styrhytt. Båtens utrymmesanvändning är effektiv, utrymmeslösningarna fräscha och möjligheterna att förse den med tilläggsutrustning mångsidiga.

 

BEBOELIGA MOTORBÅTAR

Galeon 470 Skydeck

Polska Galeon introducerar fortlöpande nya innovationer i kategorin beboeliga motorbåtar, vilket 470 Sky är ett gott exempel på. Den har bland annat ett omställbart utrymme på fördäcket, ett elstyrt kapell över flybridge som öppnas och stängs med en knapptryckning samt som pricken över i, fribord som kan öppnas som balkonger samt öppningsbara sidofönster i salong och pentry.

 

Quicksilver Activ 855 Weekend

Quicksilver, som tillverkas i Polen, har mycket utrymme både på in- och utsidan. Styrhyttens skjutdörr och det indragna skarndäcket på styrbordssidan gör det lättare att röra sig. Utbudet av valbara motorer är exceptionellt brett, båten kan beställas med en eller två utombordsmotorer eller en diesel- eller bensindriven inombordsmotor.

 

Targa 27.2

Targa från Botnia Marin är en av de bäst kända produkterna från Finlands båtindustri och Targa 27/27.1 en av tillverkarens populäraste modeller. Utseendet ändrar Targa inte, utan man litar på ett koncept som visat sig fungera och gör diskreta förbättringar av det. Jämfört med sin föregångare är 27.2, som får världspremiär på mässan, en helt ny båtmodell både till skrov och däck.

 

Text: Lars-Åke Redéen