26 februari, 2018

Båtolycka blir viral

Vid halvniotiden på lördagsmorgonen den 12 augusti förra året var polisen Bryan Maess, 47, hans kollega Christopher McMahon, 46, och deras vän Roni Durham, 57 ute och trollade lax vid Columbiaflodens mynning i Oregon i nordvästra USA.

Sikten var god, men vädret grått och luften kylig.

McMahon är fiskeguide på fritiden och sköter en hemsida där det säljs fisketurer och utrustning. Framme vid vindrutan på båten, en 21 fots Weldcraft med både en stor och en liten utombordare, hade han monterat två GoPro-kameror riktade akterut.

Förhoppningsvis skulle en storfångst dokumenteras.

Istället blev det en verklig skräckfilm.

Den korta videon, som blivit en så kallad viral succé de senaste månaderna, borde ses av varje motorbåtsägare.

De tre står och pysslar med sina spön när en av männen plötsligt upptäcker en 31 fots Bayliner Trophy som i hög fart är på väg spikrakt emot dem akterifrån. Han ställer sig upp och vinkar och skriker ”Hey!”. Men båten fortsätter bara rätt mot dem. Han vrålar desperat nu: ”Hey!…Hey!” men båten rusar närmare och närmare. Kvinnan skriker ”Oh my God!” och de tre kastar sig över relingen ner i vattnet på styrbordssidan bokstavligt talat i samma ögonblick som den stora båten smäller rakt upp mellan motorerna på akterspegeln och ränner vidare föröver. På sista bildrutan – precis innan kamerorna slås ut – ser man bara undersidan av skrovet.

Det gick knappt åtta sekunder mellan upptäckten och kollisionen.

De tre fiskarna plockades upp av andra båtar i området. De var nedkylda, men klarade sig med mindre skador. Bara kvinnan hade sin flytväst på sig, men den blåste inte upp.
Ombord på Baylinern fanns tre personer: föraren Marlin Lee Larsen, 75, hans svärson och svärsonens far. Larsen är nu stämd på 372 500 dollar av en av fiskarna i Weldcraften. De andra två förbereder liknande åtgärder.

Samtidigt pågår en brottsutredning mot Larsen, som är misstänkt för vårdslös båtkörning, att hänsynslöst ha utsatt andra människor för livsfara och ”överfall av fjärde graden” (Oregons lagstiftning).

Enligt The Oregonian har Larsen i förhör hävdat att han inte upptäckte faran för att han satt ner och instrumentbrädan blockerade sikten. Han anser också att det är onödigt med rättegång eftersom de tre i Weldcraften ”inte skadades svårt”.

Hans svärson har berättat för utredarna att han varnade Larsen under båtfärden och bad honom se upp, eftersom han till och från höll på med sin mobiltelefon istället för att titta framåt. I samtal med lokaltidningen avfärdar Larsen uppgifterna om mobilen som ”fake news”.

Länk till filmen: https://www.youtube.com/watch?v=nJyZimDAg8A
Bild: YouTube.