26 februari, 2018

Ta vara på eldsjälarna!

Att samtala med våra gamla sjömän i klubben tycker jag är både intressant och roligt. I somras hade vi 50-årsjubileum i vår klubb med ballonger, tårta, firande och tal. Jag fick äran att lyssna lite på en av våra äldsta medlemmar om hur det började i vår hamn för över 50 år sedan.

Yngve Holmgren är en av dem som är kvar som var med för 50 år sedan när hamnen bestod av ett skjul som mötesplats och båtarna låg på boj huller om buller i vilken. Tillsammans med flera andra engagerade båtkompisar fick han själv köpa båtplatser och låna ut pengar till klubben för att det skulle gå ihop sig, det är vi väldigt glada och tacksamma för idag.

Även virket i vår klubbstuga kommer från de här människorna. De avverkade och hyvlade själva, dag och natt. Med Yngve har under årens lopp många ideellt arbetande medlemmar, grävt, snickrat, målat, räknat och slitit och framförallt gett av sin tid.

Det är otroligt imponerande när jag tittar på vad vi har idag; en säker, miljövänlig, välkommande hamn med fina bryggor för båtarna och uppställningsplatser på vintern, klubbstugan är en mötesplats för våra cirka 250 medlemmar. Ungdomsverksamheten växer så det knakar, en fin sammanhållning för oss båtfolk.

Dock känner jag en liten oro för framtiden och hur vi ska förvalta allt detta fina vi har, som Yngve och flera efter honom i 50 år har varit med och byggt upp.

Det finns tyvärr inte längre samma tid, lust, eller prioritet att engagera sig ideellt, det blir svårare att få medlemmar att ta plats i styrelsen, valberedningen får kämpa hårt. Jag hör att det är en utmaning i många andra föreningar också i landet också.

Vi får heller inte slita ut våra eldsjälar, de i klubben som gör nästan allt, som alltid ställer upp, är lösningsorienterade, fixar och donar med så mycket mer än vi andra förstår och ser. Vad kan vi tillsammans göra för att bevara detta fina arv?

Jag vill från mitt håll och på ett positivt sätt uppmana alla medlemmar i båtklubbar att på ert nästa årsmöte eller liknande när det bes om hjälp på olika poster, säg ja, ja, hjälp till, ta ett uppdrag, litet som stort. Det behövs alltid hjälpande händer på flera platser i en klubb och för att få den att fungera och fortsätta utvecklas. Jag lovar, det är roligt, lärorikt och givande att få vara med att påverka och utveckla våra båtklubbar framåt.

Camilla Sydner Svensson
Askersunds Segel & Motorbåtsklubb