27 februari, 2018

Team AkzoNobel vann episk spurt till Auckland

Det blev ett dramatiskt avgörande i etapp sex av Volvo Ocean Race. Team AkzoNobel tog sin första etappseger med knapp marginal och svensklaget Turn the Tide on Plastic missade en pallplats strax innan mållinjen.

Team AkzoNobel var snabbast under den 6 344 Nm långa etappen från Hongkong till Auckland och klarade av sträckan på 20 dagar, 9 timmar, 17 minuter och 26 sekunder. De senaste dygnen har AkzoNobel, Scallywag och Turn the Tide on Plastic legat i en tätklunga men lätta vindar vid Nya Zealands nordspets gav de jagande lagen bakom en chans att komma ikapp. AkzoNobel lyckades ändå hålla undan. Det nederländska laget var drygt två minuter och 14 sekunder före Scallywag (Hongkong) över mållinjen efter att de två lagen jagat varandra mer eller mindre från start.

– Det har varit så jämt att det känts som matchracing för oss i 6 500 Nm, säger AkzoNobels skeppare Simeon Tienpont. Jag har aldrig seglat något liknande race i mitt liv och vi har sett varandra hela tiden. En eloge till Scallywag, de slutade aldrig slåss och vi gav aldrig upp. Jag är så stolt över mitt lag.

För Scallywag, som vann den senaste etappen, innebar den nya andraplatsen att de klättrar upp på en andraplats i den totala poängställningen. Martin Strömberg har stått över etappen men hans lag Turn the Tide on Plastic såg länge ut att gå mot sin första pallplats. De låg trea fram till den sista avgörande sjömilen innan mållinjen i Auckland. Där seglade både Dongfeng Race Team och MAPFRE om och knuffade ner svensklaget till femteplatsen.

– Vi är så besvikna, jag vet inte vad jag ska säga, säger Turn the Tide on Plastics brittiska skeppare Dee Caffari. Vi gjorde en bra etapp och trodde att vi skulle få ett bättre resultat men de röda båtarna verkar alltid få saker att gå deras väg.

Tävlingens andra nederländska lag, Team Brunel gick i mål som sjätte och sista båt i etappen. Vestas 11th Hour Racing har stått över etappen för att reparera sin båt efter den tragiska olyckan i den senaste etappen.