1 mars, 2018

Foilande yacht utan sjösjuka eller svallvågor

Den här yachten skriver om historien för fritidsbåtar. Med världspremiär på Dubai International Boat Show 2018 har den flygande yachten FOILER gjort revolution.

Den beskrivs som en leksak för yachtägare, men kanske står för mycket mer än så. Om försöket slår väl ut kanske den här typen av motorbåtar har kommit för att stanna. Eller är det en för grov gissning?

Den nya foilande, flygande yachten byggs av företaget Enata i Förenade Arabemiraten (UAE). Den ger passagerarna en mjuk och behaglig färd, men får också kalla kårar att rusa genom kroppen för skandinaver som tänker på navigering i grunda skärgårdar. Båtens utstickande foils klarar knappast en svensk klippa…

FOILER är byggd i kolfiber, vilket ger ett starkt men lätt skrov. Konstruktionen gör att båten ”svävar” 1,5 m ovanför vattenytan och sägs ge upp till 20 % förbättrad bränsleförbrukning jämfört med liknande, foilande båtar. enligt tillverkaren är ljud och buller så lågt att båten känns som i en helt egen division. Undantaget är vid start och inbromsning, då även FOILER kommer ner i sjön.

Ett plus är att man slipper sjösjuka i FOILER eftersom båten går så lugnt och ovanför sjön. Man kan köra i vågor upp till 2 m höjd och båten i sig lämnar bara en tredjedel av det svall en vanlig båt lämnar efter sig.

Framdriften sköts av en dieselelektrisk hybridmotor, som består av två stycken BMW-motorer på vardera 320 hk och två elektriska generatorer med drivenheter. Fartkapaciteten är upp till 40 knop. Foilandet startar vid 18 knop med sju passagerare ombord.

Vid marschfarten 30 knop har FOILER flying yacht en räckvidd på 130 Nm med en bränsletank på 300 liter. I hamnar och känsliga områden kan man köra helt på el i tio knop upp till tio minuter.

 

Tekniska fakta

Längd: 9.45m (31.0ft)

Bredd foils uppe: 3.3m (10.8ft)

Bredd foils nere: 7.2m (23.6ft)

Djupgående: 0.6m (1.6ft)

Toppfart: 40 knop

Personer: 8

Max last: 1 ton

Räckvidd: 130 Nm vid 30 knop

Eldrift: 10 minuter i 10 knop

Bränsletank: 300 liter

Motorer

2 Dieselmotorer à 320 hk

2 Elektriska generatorer

Info: www.Foiler.com