Båtfest och show på Allt för sjön

Båtmässan Allt för sjön i Älvsjö bjöd i år på en riktig båtfest. Utbudet är imponerande, i år utökat med flera stora segelbåtar.

Publiken minskade med cirka fem procent till knappt 79 000 besökare, men främst under den andra mässhelgen var det knökfullt med besökare i hallarna.

Det går knappast att missa att motorbåtarna är i total dominans vad gäller nybåtsförsäljningen. På Allt för sjön finns ett mycket omfattande utbud av allt från små aluminiumbåtar till stora glasfiberbåtar.

Bland bilderna här intill hittar du de viktigaste nyheterna.

Lackad i fräcka färger visades vindrutebåten Marino Mustang från Finland. Det är en tidlös retrobåt, vars färg man själv kan välja. www.marino.fi

Elbåten X Shore eElectric 8000 Smögen Edition är något utöver det vanliga, både i utförande och pris. Skrovet är extremt lättdrivet med luftsmord stegbotten. Framdriften sköts med två propellrar på raka axlar, placerade i två propellertunnlar. Med två stycken 80 hk Torqeedo Deep Blue 80i 1800 och BMW:s stora batteripackar med vattenkylning ska båten kunna köras i 25 knop upp till 40 Nm. Räckvidden för X Shore eElectric 8000 Smögen Edition är upp till 80 Nm (148 km) vid tio knop. Prislappen är 3 Mkr. www.xshore.co

Nimbus T9 (Tender) är en multifunktionell, ombonad, snabb walkaround som enkelt kan anpassas till respektive användningsområde. Detta är den första modellen av tre i Tenderserien. Mått 9,35×2,95 m. Toppfart över 40 knop med Mercury Verado 300 hk. Finns även med inombordare. www.nimbus.se

Targa 27.2 är en ny version av varvets storsäljare med totalt cirka 700 båtar sålda sedan 1991. Den nya modellen följer samma design som tidigare med en liten flybridge, rymlig kabin men nu med fyra kojer samt toalett i kabinens framkant. www.sea4you.se

Ockelbos nya kabinbåt B21 CAB för den som vill fiska eller ha en snabb och enkel transportbåt i skärgården. Max 150 hk. Mått 6,46×2,32 m. www.ockelboboats.se

Flera stora segelbåtar fanns vid bryggorna. Bland andra Hallberg-Rassy 440 (t. h.) och nya Najad 395 America’s Cup (t. v.).

Alukin från Norrtälje har fått Nimbus som delägare och ska därmed expandera rejält. Alukin har haft en stadig utveckling de senaste åren och har sedan föregående år en försäljningsökning om 30 procent. Maria Nikula (bilden) är vd.

Mercurys nya V6 utombordsmotorer är på 3,4 liter och i effekterna 175–225 hk, med kapacitet att kunna ge mycket mer. De nya bygger på en helt ny 3,4 liters V6 som är utvecklad för att vara kraftfull, lätt, kompakt och samtidigt ha en låg bensinförbrukning. Motorerna är förhållandevis lätta med en vikt på endast 216 kg. www.mercurymarine.com

Dahl P10 visades upp i en ny och lättare variant, helt byggd i vakuuminjicerad kolfiber och försedd med dubbla Suzuki utombordare à 350 hk. Linjerna är snabba och svepande med ett stort akterdäck samt en kabin med låg profil. Tillverkaren bakom båten är Lennart Alpstål med sitt företag Luksusjaht i Estland som även bygger Arcona segelbåtar och Delta motorbåtar. Designad av Ted Mannerfelt. www.dahlnaval.se

Marindepån introducerar en tioårig motorgaranti som täcker samma saker som en normal fabriksgaranti, men räcker betydligt längre. Kravet är att motorn servas enligt tillverkarnas rekommendationer på någon av Marindepåns fem anläggningar. På bilden vd Björn Sandhaag. www.marindepan.se

Buster premiärvisade sin nya modell Super Magnum för utombordare på 250–350 hk. Det nya skrovet har steglister och 21 graders V-bottenform samt två längsgående stringers i stället för tvärskeppsförstärkningar. Bredden har utökats med 30 cm jämfört med föregående modell. www.buster.fi

Galeon 470 Sky Deck från Polen var en av mässans största båtar. Dessutom en av de smartaste med sina utfällbara ytor. Elegant design med svepande linjer och mycket glas. www.psmarin.se

Water Park med egen bassäng på 40×15 m och 1 m djup lockade många ungdomar att prova på wakeboard, SUP, vindsurfing och jollesegling. Området ramades in med beachinspirerade montrar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*