19 mars, 2018

Grand Banks 60 för effektiv långdistanscruising

Med nya Grand Banks 60 sätter det välkända varvet en helt ny standard för långfärdscruising med motorbåt. Den är försedd med dubbla Volvo Penta D13 dieselmotorer.

Grand Banks Yachts Limited är erkända världen över för sina eleganta motorkryssare, byggda i högsta standard sedan 1964. Den nya Grand Banks 60 är dessutom byggd med den senaste teknologin, moderna maskiner och ett smart navigationssystem.

– Med nya GB60 tar Grand Banks en helt ny väg vad gäller prestanda och konstruktion, säger Grand Banks vd, Mark Richards.

– Man måste verkligen ta en provrunda med den nya modellen för att förstå hur nytt och modernt allt är. Man kan enkelt njuta av havet i en marschfart på drygt 20 knop i alla förhållanden till havs.

För att göra båten stark, ljus och mer effektiv har hela däcket och däckshuset byggt med vakuuminjicerad kolfiber – en metod som vanligen används på prestandasegelbåtar och en del påkostade motorbåtar (till exempel svenska Delta Powerboats). Hela konstruktionen har en stabil uppbyggnad med PVC-skum och SAN Corecell på utsatta ytor, på en del platser förstärkt med kolfiber och vinylester även där.

Standardmotorerna är två stycken 800 hk Volvo Penta D13 dieselmotorer. Det ger en toppfart på 31 knop och en marschfart på 25 knop vid 2 020 rpm. Den som väljer att köra i tio knop får en räckvidd på 2 000 Nm. Till skillnad från många andra motorbåtar, särskilt halvplanande, är Grand Banks 60 mycket effektiv genom hela registret, även när den tar sig upp i planing. Som tillval finns ett motorpaket med två stycken 900 hk Volvo-Penta IPS 1200, vilket ger en toppfart på 36 knop.

Båten är på 19,9 m längd över allt med en bredd på 5,85 m. Djupgåendet är maximalt 1,4 m. Det innebär en stor och rymlig långfärdsbåt med hög komfort för ett par som ska ut på långresa, kanske med ett par gäster eller familjen med sig.

GB60 har en stor och väl skyddad flybridge, breda skarndäck med rejäla räcken och fotsteg och ett utökat akterdäck.

 

Tekniska fakta

Längd:         19,9 m

Bredd:          5,85 m

Djup IPS:     1 m

Djup axel:    1,4 m

Vikt:              29 ton

Bränsle:       5 800 liter

Vatten:         1 100 liter

Hålltank:      300 liter

Motorer:       Volvo Penta D13 med axel à 800 hk

Toppfart:      36 knop

Marschfart:  27 knop

Kojer:            8

Info:              https://grandbanks.com/