28 mars, 2018

Hon ror ensam 5 000 Nm från Japan till USA

Lia Ditton siktar på att bli den första kvinnan att ro ensam över Stilla Havet utan något stopp. Båtkonstruktören Jim Antrim har tagit fram en helt ny båt för hennes extrema roddtur.

Ditton har gott om säkerhetsutrustning med sig från företaget Ocean Signal på sin färd, som ska gå från Japan till San Francisco i april 2019. Hon blir första kvinna och tredje person totalt att ta sig an den extrema utmaningen.

Den nya båten från Antrim Designs blir lättare, starkare och betydligt mer säker än den träningsbåt som Ditton använder. Den blir lättare att sätta fart på genom vattnet och ska även klara av kapsejsningar bättre under den 5 000 Nm långa roddturen.

Förutom flytplagg och överlevnadskläder har Ditton bland annat med sig en rad säkerhetsprodukter från säkerhetsspecialistföretaget Ocean Signal, bland annat två rescueME PLB1 Personal Locator Beacons, en SafeSea E100G EPIRB Emergency Position Indicating Radio Beacon, en SafeSeaV100 VHF handhållen radio och en rescueME EDF1 Electronic Distress Flare.

Konstruktören har sin bas i El Sobrante i Kalifornien. Tidigare har han bland annat ritat olika racerbåtar, roddbåtar och elbåtar – många av dem för rekordhållare i olika klasser. En av hans specialkonstruktioner, döpt till Orca, håller ett Guinness World Record som första flerskrovs roddbåt över en ocean och rekordet för flest Nm med en roddbåt under 24 timmar.

Enligt konstruktören är Dittons nya roddbåt, som byggs i kolfiber, designad enligt samma principer som en foilande båt som de byggde förra året. Det innebär 30ökad båtfart, vilket i sin tur innebär upp till en månad kortare tid på sjön.

36-åriga Ditton, som är utbildad sjökapten, har över 150 000 Nm erfarenhet och har deltagit i några av världens tuffaste tävlingar över Atlanten. Hon var enda kvinnan att fullfölja OSTAR 2005 single-handed transatlantic race och kom två i Route du Rhum, Frankrikes mest prestigefyllda och populäraste single-handed transatlantic race. Hon var även kapten på fartyget i filmen Waterworld, den 53:e kvinnan att ro över Atlanten och har varit ansvarig ombord på världens största solcellsdrivna båt…

Dittons första Atlantöverfart ensam var i en 35 fots trimaran 2005, därefter följde en Antrim 40 trimaran med vilken hon seglade 1 000 Nm längs USA:s Ostkusten från Florida.

Info: www.rowliarow.com

www.facebook.com/rowliarow

 

Bilderna: Lia Ditton ska försöka bli den första kvinnan och tredje personen någonsin att ro från Japan till USA nonstop. Foto: Christian Agha.