3 april, 2018

Team Brunel vann den dramatiska etappen till Itajaí

Det nederländska laget Team Brunel höll undan och vann den sjunde etappen av Volvo Ocean Race från Auckland till Itajaí.

Det har gått lite över en vecka sedan den tragiska olyckan på Team Sun Hung Kai Scallywag där besättningsmannen John Fisher föll över bord, försvann och omkom. Laget avbröt etappen och har sedan dess varit på väg till en hamn i Chile dit de anlände tidigare under tisdagen. Laget kommer att stanna kvar där tills vidare.

Tävlingens längsta delsträcka är alltid en utmaning men den sjunde etappen av Volvo Ocean Race 2017-18 har varit en av de tuffaste och mest händelserika i tävlingens historia. Även för Södra ishavet har det varit ovanligt kallt och blåsigt.

Team Brunel var först runt Kap Horn i torsdags och sedan dess har de jagats av kinesiska Dongfeng Race Team. Trots lätt vind nära mållinjen i Itajaí höll det nederländska laget undan och tog sin första pallplats. Men efter två och en halv vecka på havet blev segermarginalen bara femton minuter.

– Det har varit en episk etapp och vi är stolta över hur vi har seglat, säger skepparen Bouwe Bekking, 54, som gör sitt åttonde Volvo Ocean Race.

Etappen ger dubbla poäng och även om flera båtar fortfarande seglar kommer dagens resultat att innebära stora förändringar i den totala poängtabellen. Dongfengs andraplats gör att de nu kliver upp som ledare. Tack vare segern går Brunel upp från sjätte till tredje plats.

– När vi startade i Auckland var målet att vinna etappen och vi visste att dubbla poäng skulle ge oss chansen att komma upp på pallen. Nu ligger vi bra till för att kunna hänga kvar i toppen fram till slutmålet hemma i Haag, säger Bouwe Bekking

– Vi har seglat en bra etapp och känner oss självsäkra. Samtidigt har vi sorg i hjärtat och förlusten av John Fisher sitter djupt i oss alla.

Det dansk-amerikanska laget Vestas 11th Hour Racing drabbades av ett mastbrott i fredags. De tvingades söka nödhamn på Falklandsöarna dit de kom i lördags. De ser nu över sina möjligheter för att ansluta till tävlingen i Brasilien.

Martin Strömbergs lag Turn the Tide on Plastic är nu cirka 700 Nm från etappmålet. De hade problem med sin rigg i slutet av förra veckan och för att se över problemet tvingades de sakta ner. Även om de nu kan segla med full fart har det gått långsamt på grund av att fastnade i ett område med lätt vind.

Bakom dem ligger spanska MAPFRE som även de hade problem med riggen. De stannade vid Kap Horn för att göra en lagning och både Turn the Tide on Plastic och MAPFRE väntas nå Itajaí till helgen.

Etappen mellan Auckland och Itajaí är 7 600 Nm lång. Starten gick 18 mars och nästa etapp till Newport, Rhode Island går 22 april.