Mariefred bjuder in 100-åriga jakter till kappsegling

Hundraåringarnas Regatta i Mariefred blir årets största festival för seglande träbåtar. Förutom distanskappseglingar med hundraåringar och yngre båtar omfattar evenemanget en lekfull uppvisning med publikplatser både på land och ombord.

I kappseglingarna görs ett försök att sätta världsrekord, inte när det gäller för en båt att vara först, utan i att vara flest båtar hundra år och äldre i en kappsegling. Världsrekordet ska registreras i Guiness rekordbok. För att det ska bli ett ”äkta” världsrekord gäller för Mariefred att överträffa Gstaad Yacht Club Centenary Trophy i St. Tropez, ett race som förra året samlade 16 båtar till start varav 11 fullföljde.

Sverige har en träbåtsflotta som är unik både när det gäller framgångsrika konstruktioner och antal seglande båtar som är hundra år eller äldre. Arrangörerna uppskattar att det finns minst ett 70-tal hundraåringar som seglas i Sverige. Den äldsta kappseglande båten i världen är barken Falken från 1830 som tillhör Carlskrona Båteskader. De äldsta i Hundraåringarnas Regatta är kosterbåtarna Gerdny och Klipper från 1880.

Bryggsnacket, eller kanske snarare Facebookflödet, har lockat fram ett intresse för Hundraårsregattan ända borta i Sankt Petersburg: Mirame byggd på Åbo Båtvarf i Storfurstedömet Finland 1910 säger ”Vi kommer”. Dessutom kommer finländska 10mR Kitty som var med i OS i Stockholm 1912. Bland de andra svenska hundraåringarna har kuttern Gandul från 1895, skärgårdskryssarna Alca och Eol från 1896 låtit meddela att de kommer. Fenkölsracern Oberon från 1901 är anmäld liksom skärgårdskryssarna Svanehvit från 1904 och Mazurka från 1906 liksom SK55:orna Miranda, Thalatta, Rio, Ninni och LÁiglon II, samtliga från 1910-talet. Fenkölsracern X från 1912, de stora skärgårdskryssarna Irmelin och Falken från 1913 och hundraårsjubilerande Kerma kommer. I början på april hade 27 båtar anmält sig.  Fenkölsracerna är speciellt intressanta eftersom de är mycket snabba och var långt före sin tid. De försvann från kappseglingsbanorna när den internationella R-regeln och skärgårdskryssarregeln infördes. De nya reglerna styrde vilka båtar som kunde delta.

Förutom hundraåringar kommer också yngre båtar att kappsegla. De tävlar om pokaler för båtar mellan 60 och 99 år och under 60.

Regattan arrangeras av Mariefreds Båtklubb och Regattaföreningen 100 Year Yachts. Den backas upp av Skärgårdskryssareförbundet SSKF, Gaff Yacht Society, GYS, Sail Yacht Society, SYS och Veteranbåtsföreningen, Strängnäs kommun, Företagarföreningen imariefred.nu, Svenska Seglarförbundet, Search Magazine och internationellt av Classic Yacht Info.

Info: https://mariefredbk.se/wordpress/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*