24 april, 2018

Tre månaders tidsfrist för Bavaria Yachts

Bavaria Yachts har satts under administration på egen begäran. En första tidsfrist löper ut i juni.

Det stora tyska Bavariavarvet kom med förtydligande information om sin ekonomiska situation på måndagen. De tidigare uppgifterna om konkurs, som kom från engelska IBI News, stämmer inte.

I korthet går den nya informationen ut på att varvets produktion och leveranser fortsätter regelbundet, som tidigare. Förvaltningen av bolaget är fullt fungerande och det finns pengar att betala löner och leverantörer med till och med juni 2018.

Det blir alltså ingen omedelbar förändring av varvets verksamhet, trots finansiella problem. Dessa kommer i en tid då varvet har föryngrat stora delar av sin flotta och även infört mycket moderna produktionsmetoder. Dessutom är företagets orderbok välfylld.

– I den nuvarande situationen vill vi erbjuda våra kunder den höga kvalitet de är vana vid, säger Erik Appel, COO hos Bayern Yachtbau GmbH, som är det bolag som har begärt administration.

För att lösa situationen är flera namnkunniga advokatfirmor inkopplade. Bavarias tidigare vd, Lutz Henkel, lämnade styrelsen förra veckan.

Bavaria Yachtbau grundades 1978 och är en av marknadsledarna i den europeiska båtindustrin. Det har cirka 600 anställda. Ansökan om insolvens avser uteslutande Bavaria Yachtbau GmbH. Det franska dotterbolaget Bavaria Catamarans SAS i Rochefort bedriver sin verksamhet som vanligt.

Lars-Åke Redéen