2 maj, 2018

Sofistikerad och kompakt lyxig yacht

Den första Numarine 26XP levererar sofistikerad och kompakt lyx i en båt god för 28 knop. Flybridgen är enorm för en båt i den här storleksklassen.

Turkiska Numarine, med huvudkontor i Istanbul, har premiärvisat sitt första exemplar av den nya modellen 26XP. Det är en lyxig yacht som klarar farter på upp till 28 knop.

Den stora flybridgen täcker cirka två tredjedelar av hela båtens skrovlängd, det vill säga cirka 16 m och totalt 100 m2. En satsning som visar att de sociala faktorerna är minst lika viktiga på yachter som på moderna daycruisers och familjeseglare.

Designen är futuristisk med rak stäv, många raka linjer och mycket glas. Släktskapet är tydligt med storasyster 32XP. Designern har lagt mycket energi på att få fram en båt som är så vibrationsfri och körs med så låg ljudnivå som möjligt.

Fyra stycken 26XP är redan sålda, så det finns en marknad för den här typen av kompakta yachter som kan hanteras på relativt få personer.

Denna kompakta 26 m långa båt är en ”Expedition vessel”, en yachttyp som blivit allt mer populär på den internationella marknaden. Många kunder har tröttnat på att bara åka omkring i vackert väder och vill kunna ta sig långt bort, även till platser där det är kallt.

Den första båten i 26XP-serien är utrustad med MAN 1 550 hk motorer. Marschhastigheten anges till 15 knop medan yachten toppar 28 knop. Konstruktionen är gjord för att ljudnivåerna ska kunna hållas så låga som möjligt. När båten ligger för ankar och med generatorerna igång är ljudnivån i kabinerna därför mycket låga 35dBA.

För interiör och exteriör design svarar Can Yalman, som har arbetet för Numarine i många år. För konstruktionen svarar Umberto Tagliavini. Båten är byggd med samma DNA som den större systermodellen 32XP, som sjösattes förra sommaren. 26:an har dock mindre djupgående och kan därför lägga till i mindre hamnar.

Ombord finns fyra stora gästkabiner, varav två VIP-kabiner. Ägarkabinen är placerad midskepps och omfattar arbetsytor, en lounge och ett rejält badrum.

Båten har 2,5 däck. Här finns bland annat en klassisk salong med glasfönster från durk till tak för att släppa in naturligt ljus. I anslutning till salongen finns en lounge med en C-formad sittyta och en soffa akteröver. På däck finns flera stora solytor.

I aktern finns en stor yta för till exempel middagsbjudningar. Den är kopplad till salongen via stora skjutdörrar.

Tekniska fakta
Längd:                25,89 m
Bredd:               6,60 m
Djup:                  2,12 m
Vikt:                    60 ton
Bränsle:             10 000 liter
Vatten:              2 000 liter
Hålltank:           1 000 liter
Motorer:          2xMAN R6-560 hk @ 2300 rpm
2xMAN V8-1200 hk @ 2300 rpm
2xMAN V8-1200 hk @ 2300 rpm
Backslag:           ZF 500 IV ratio3:1
Räckvidd:          3 500 Nm vid 8 knop (2xMAN R6-560 hk)
Info:                   www.numarine.com