7 maj, 2018

Volvo Ocean Race spurtar mot Newport

Volvo Ocean Race är inne på slutspurten av åttonde etappen. Imorgon tisdag väntas båtarna nå Newport.

– Det är otroligt att kunna vara med och fajtas om en pallplacering, säger Martin Strömberg, vaktkapten på Turn The Tide on Plastic som ledde etappen tidigare men har nu fallit till fjärde plats.

De har dock fortfarande förhoppningar om att stå på pallen i Newport, Rhode Island som ibland kallas för ”Världens seglarhuvudstad”.

– Vi har större chanser att vara med nu. I början hade vi kort förberedelsetid och en oerfaren besättning. Det är stor skillnad nu när vi har kommit så långt i racet och kommit till en etapp som är mer hanterbar, säger Martin Strömberg.

Han är nöjd med starten på etappen men berättar att de sedan har haft lite problem med farten.

– Men det verkar som att vi har kommit i gång igen, så att vi kan hänga med de andra båtarna. Vi har kollat på lite smågrejer som vi kan förändra. Det är viktigt att leta efter varje liten växel som vi kan sätta in.

Team Brunel har seglat ifrån sina konkurrenter och har en betryggande ledning. Men det kan som bekant ändras fort. Just nu befinner sig fältet i ett högtryck med lite vind.

– Jag hoppas verkligen att vi kan komma förbi någon. Avgörande blir hur man tar sig genom högtrycket vi är i nu och in i lågtrycket som kommer innan målgången. Det kan komma ytterligare ett högtryck sista biten och då blir det lätt vind som gör att avstånden mellan oss och konkurrenterna krymper igen. Etappen är långt ifrån avgjord.

Besättningen på Turn The Tide on Plastic kommer att göra allt som står i deras makt för att öka tempot på upploppet och krama ur det sista av krafterna innan de korsar målgången i Newport.

– Det kommer att bli intensivt fram tills målgången. Det är väldigt spännande, säger Martin Strömberg.

Han vittnar om en bra stämning på båten och gläds över att vara fit for fight igen efter sin knäskada.

– Det är jättekul att vara tillbaka på båten. Det är jobbigt att sitta vid sidan av. Jag hade lite värk i början av etappen, men nu känns det helt okej. Det har inte varit några större problem.

Han är stolt över lagets utveckling och ser positivt på lagets framtid.

– Vi har fått ett jättefint kvitto på hur långt vi har kommit som lag. Att komma på pallen eller vinna en etapp vore spiken i kistan på vår kampanj. Vi har växt otroligt mycket under tiden vi har hållit på. Vi får inte glömma var vi var när vi började.

Etappen mellan Itajaí, Brasilien och Newport, Rhode Island är 5 700 Nm lång. Starten gick 22 april och ankomsten till Newport är beräknad till tisdag 8 maj.