9 maj, 2018

Stor spurtdramatik i Newport

Det blev en högdramatisk avslutning på åttonde etappen av Volvo Ocean Race. MAPFRE chockade många genom att förvandla en femteplats till en etappseger på ett dygn. Svenskbåten Turn The Tide on Plastic kämpade väl men blev till slut sexa.

MAPFRE:s skeppare Xabi Fernández var mycket stolt efter målgången i Newport, Rhode Island.

– Jag hade inte förväntat mig det här resultatet. Därför är jag dubbelt så glad nu. Vi jobbade väldigt hårt som lag för att lyckas med detta, säger Xabi Fernández.

För det blev en riktig rysare. Det var länge väldigt ovisst om MAPFRE eller Team Brunel skulle vinna etappen. Fältet trycktes ihop strax innan mållinjen när vinden helt försvann och den spanska båten var endast 61 sekunder före Team Brunel i mål.

– Segling är en grym sport, säger Team Brunels skeppare Bouwe Bekking.

Turn The Tide on Plastic ledde etappen länge, men gick till slut i mål på sjätte plats.

– Det känns för jäkligt. Vi gjorde en kanonetapp fram tills för några dagar sedan. Vi hade en del oflyt och tappade under sista biten in till målet. Det har varit en tung morgon, säger lagets svenske vaktkapten Martin Strömberg.

Han hade förhoppningar om en pallplacering.

– Vi hade hoppet uppe länge och har kämpat på väldigt bra. Därför känns det lite snopet att stå här med en så pass dålig placering efter så pass bra kämpande.

Mitt i besvikelsen medger han att det finns mycket positivt att ta med sig från etappen.

– Vi hade många bra stunder där vi seglade fort. Det viktigaste är att man har farten och vågar ändra på grejer på båten för att få lite mer fart. Taktiskt var vi väldigt bra i början. Vi visade att vi hade mod och vågade göra lite andra grejer än de andra båtarna.

Även om pallplaceringarna hittills har uteblivit känner han att de hela tiden tar steg framåt som lag och närmar sig de andra lagen.

– Vi började på en annan nivå än de andra lagen. Vi vill få bevis på att vi är på rätt väg och det får vi titt som tätt. Vi har varit i ledning i de fyra senaste etapperna. Vi är med och kämpar, men fallerar i slutet. Men det känns som att arbetet har gett resultat. Vi har en helt annan respekt med oss nu än när vi började tävlingen, säger Martin Strömberg.

MAPFRE gick i och med segern upp i totalledning i Volvo Ocean Race. Med sina 53 poäng är de tre poäng före tvåan Dongfeng Race Team. Team Brunel återfinns på tredje plats med 42 poäng.

– MAPFRE gjorde en jätteupphämtning och en grymt bra avslutning, säger Martin Strömberg, som nu ser fram emot att få ladda batterierna igen.

– Vi ska ladda om lite nu. Vi ska vila upp oss och komma tillbaka i rytmen. Sen börjar vi träna igen.

I nästa etapp hoppas han att de får det där flytet som krävs för att ta en pallplacering, men höjdpunkten anser han självklart är det stundande hamnstoppet i Göteborg 14–21 juni.

– Vi ska komma först till Göteborg, det är det vi har laddat för.

Etappen mellan Itajaí, Brasilien och Newport, Rhode Island var 5700 sjömil lång. Starten gick den 22 april. Nästa etapp från Newport-Cardiff startar den 20 maj.