5 juni, 2018

Flexibel sportyacht från Maritimo

Maritimo från Australien har presenterat en helt ny serie flexibla sportyachter. Den första modellen heter X60.

Det australiska varvet beskriver sin nya X-serie som något helt nytt och en milstolpe i utvecklingen. Det är mångsidiga sportbåtar som kan utrustas och designas på många olika sätt efter kundernas önskemål.

Den nya modellserien presenterades nyligen på den 30:e Sanctuary Cove International Boat Show. Båtarna kommer även att visas upp på de viktigaste marknaderna i Australien, Nya Zeeland och USA.

Aktersalongen är ett av båtens trumfkort. Den stora boavdelningen akteröver kan inredas på flera olika sätt och har direkt tillgång till badplattform, salong och båtens beach club samt tender garage.

Enligt Maritimos chefsdesigner, Tom Barry-Cotter, är X60 en av de mest mångsidiga sportbåtarna i den här klassen på cirka 20 m totallängd på världsmarknaden.

Standardmotorerna är två stycken Volvo Penta D13 à 800 hk. Tack vare ett effektivt skrov kan den drygt 30 ton tunga båten ta sig fram i en marschhastighet på 27 knop med en förbrukning på under 100 lit/h per motor. Toppfarten anges till 34 knop med två stycken Scania dieselmotorer à 925 hk. Det största motoralternativet är två stycken Volvo Penta à 1 000 hk.

För att få en så effektiv framdrift som möjligt har båten försetts med ett modernt och djupt V-format skrov. Maritimo har i samarbete med Twin Disc anpassat EJS joystick system för den här modellen.

Priset för båten med standardutrustning är cirka 1,38 MEURO, motsvarande drygt 14 Mkr plus moms. Plus 250 000 kr för varianterna med beach club eller större akterkabin.

 

Tekniska fakta

Längd:         19,42 m

Bredd:          5,21 m

Djup:            1,55 m

Vikt:              30 500 kg

Bränsle:       4 200 liter

Vatten:         800 liter

Hålltank:      300 liter

Motorer:       2xVolvo Penta D13-800 hk (standard)

Info:              www.maritimo.com.au