6 juni, 2018

Cape Crow till Champions League-final             

Cape Crow Yacht Club från Göteborg tog en hedrande tolfteplats vid helgens Champion League-semifinal på Sardinien och därmed är de klara för finalen i Schweiz i slutet av augusti.

– Vi har haft en kanonhelg i Porto Cervo, även om det kanske var lite för mycket lättvind för vår smak. Som vanlig börjar vi regattan lite knackigt men kommer in i det allt eftersom. De sista två dagarna gör vi det riktigt bra med flertalet topplaceringar berättar Erik Malmberg från Cape Crow och fortsätter:

– Det är väldigt jämnt i resultatlistan och några poäng upp eller ner gör hela skillnaden. Vi lyckas ta en spik sista dagen vilken jag skulle säga säkrade vår plats i finalen i S:t Moritz. Vi märker att nivån på Champions League-eventen höjs för varje gång vi är med, så vi måste försöka få till bra träning innan finalen i höst.

Inte mindre än 22 klubbar från 13 länder fanns på startlinjen i Porto Cervo på Sardinien och slogs om de 14 åtråvärda platserna i Champion League-finalen som avgörs högt upp i de schweiziska alperna i månadsskiftet augusti-september. Allra bäst seglade Circolo della Vela från Bari som vann semifinal-regattan.

Malmö Segel Sällskap var också på Sardinien för att försöka ta en finalplats, men slutade som 16:e båt endast två placeringar och fem poäng från en plats i finalen.

– Vi är glada och nöjda med vår prestation, fast inte med resultatet. Men små marginaler och ett i vårt tycke orättvist domslut gjorde att vi missade en finalplats. Det blev en rafflande fight in på mållinjen med det vinnande italienska laget och det såg ut som att vi skulle ta dem. Men då luffar de plötsligt, men inte oväntat, i en aggressiv attack som vi trots att vi svarade direkt för att undvika dem blev straffade för. Först trodde vi att det var italienarna som fick straffet eftersom att de dels hade etablerat överlapp bakifrån och dels att vi svarade så snabbt. Men efter målgången kom domarbåten mot oss och visade rödflagg, berättar Martin Fridh, rorsman i Malmös besättning, men tillägger:

– Så kan det gå med direktdömning och det får man acceptera då beslut tas sekundsnabbt i tumultartade situationer. Men vi är som sagt var nöjda ändå. Vi gjorde vårt bästa och visade att vi kunde vara med i toppstriden. Vi lyckades dock inte undvika en del trubbel och hade inte de avgörande metrarna på vår sida. Känslan vi åker hem med är att det kunde ha slutat mycket bättre.

Nästa CL-semifinal kommer att arrangeras i S:t Petersburg i Ryssland 3–6 augusti och finalen avgörs i S:t Moritz 30 augusti–2 september.

Foto: SCL/Lars Wehrmann.

Resultat: 28 klubbar deltog och dessa 14 tog sig vidare till finalen i S:t Moritz.