12 juni, 2018

Girlpower och powertrim med båtstipendium

Camilla Sydner Svensson, ordförande i Askersunds Segel & Motorbåtsklubb (ASMK) är en av de tjejer som fick försäkringsbolaget Svedeas stipendium. Tillsammans har de gått en kurs i båtkunskap. Här är Camillas egen berättelse.

Vi möts upp i Danderyd på Sjösportskolan, åtta nervösa men förväntansfulla tjejer.

Vi är från olika delar av landet så vi kan utbyta erfarenheter om våra hav och sjöar, vi har olika båtar och olika erfarenhet av att hålla i rodret på våra båtar, vi börjar försiktigt och nyfiket fråga varandra om erfarenhet, hemmahamn m.m. Västkusttjejerna ansluter och drar några härliga göteborgsskämt och stämningen sätts direkt på ett härligt sätt.

Efter en timmes teori och en säkerhetsgenomgång i båtarna lägger vi ut ifrån hamnen i gassande solsken. Stockholms skärgård visar verkligen upp sig från sin bästa sida. Vi åker ut längs med Lidingö och havet är fullt i färger från 100-tals segelbåtar som ligger och väntar på flygande start i Lidingö runt. Vi pratar om hur vi visar hänsyn och på bästa sätt tar oss igenom fältet av båtar med minsta möjliga störning.

Sen är det dags att gå upp i plan. Vi får testa oss fram, lyssna och titta för att få båten att gå optimalt i vattnet, powertrimmen tiltas upp och ner. Vår instruktör Jesper svarar glatt och ingående på alla våra frågor, för vi är nyfikna och engagerade. Vi är där för att lära och vi har många frågor.

Känslan att blåsa på i skärgården i 40 knop med vinden i ansiktet och känna att det är jag som kör, jag styr, jag har kontroll, jag kan, efter varje tjej som kört brister vi andra ut i spontana applåder och tillrop. Vilken skön känsla att vara ibland dessa powertjejer, nervositeten släpper, självförtroendet växer och man vågar ta för sig mer och lita på sig själv. I teorin har vi brudar koll på hur det går till, men vi har satt oss själva vid sidan av för att sköta mer “tjejgrejjer”.

Vi lägger till på Ingarö för att avnjuta en lunch och fylla på med energi. Jag tänker att vi fyller på med mycket vatten också då solen verkligen steker, kanske lite för mycket för cirka 20 minuter efter att vi lämnat hamnen igen var jag tvungen att bekänna – jag är kissnödig. Jaha, sa vår befälhavare Jesper, vad gör man då? Hittar en lämplig ö på sjökortet, leta fram ankaret, du kan lägga till, ta det lugnt och stilla bara så går allt bra. Och det gick bra, applåderade mig själv och vårt lilla crew för väl genomtänkt samarbete, kommunikation och en perfekt tilläggning.

En stor lärdom jag personligen tagit med mig från vår utbildning är att ta det lugnt, planera och ratta, bestäm vart jag vill ha båten innan jag lägger i växeln.

Efter lilla nöden blev löst fortsatte vi vår övningstur i skärgården, vi mötte vågor och svall på olika sätt. Vi märkte skillnad, vi powertrimmade, vi svängde, skrattade och vi njöt av sol och sällskap.

På eftermiddagen tog vi oss mot natthamnen och checkade in på Skeviks mysiga gård, lite mer teori och fika, sen ut och öva olika tilläggningar vid bryggan, en efter en gör vi det som vi aldrig gjort något annat. Mäkta stolt över mig själv och de andra powertjejerna.

Kvällen avrundas i badtunnan vid vattnet och en god middag med avslutande promenad.

Söndag morgon, ut i båtarna igen, man över bord och höghastighetsmanövrering. Trots hög fart så kändes det hela tiden säkert och tryggt. En kör och en navigerar.

Sen har vi den teoretiska delen av provet kvar, i lugn och ro fick vi i ett prov att skriva och svara på viktiga frågor om framförandet av båten i framförallt höghastighet. Vilket gick galant för oss alla.

Sammanfattningsvis var det en fantastisk helg på alla sätt. Jag lämnade Stockholms skärgård som en bättre och säkrare båtförare, en solbränna, många skratt, och nya härliga vänner runtom i landet, efter kramkalas och löften om filmer på våra tilläggningar med egna båtar inom en snar framtid åker jag hem till Vättern och min hemmahamn en nyvunnen självkänsla, ett lugn att jag kan, att jag vet hur jag framför min båt på säkrast sätt i alla hastigheter. Mitt eget uppdrag och utmaning är att föra detta vidare, motivera och att i framtiden kanske kunna hjälpa andra så vi får fler powertjejer vid rodret!

Ett stort tack och en megatumme upp till Svedea som så klokt uppmanar, uppmuntrar och låter oss kvinnor att ta plats vid rodret och att det även visas i handling att detta är viktigt. Instruktörerna Jesper & Joel från båtsportskolan som på ett enkelt och pedagogiskt sätt hjälpt, förklarat och haft ett fantastiskt tålamod och lugn. Alla tjejerna, glada positiva tillrop och uppmuntran och skratt, helt grymma powertjejer!

Skepp & hoj, i år är det jag som tar över rodret.

Camilla Sydner Svensson

Fotnot: Askersunds Segel & Motorbåtsklubb valdes till Årets Båtklubb 2015 av tidningen Båtliv.

 

Bildtext:

Camilla Sydner Svensson.

Tjejgruppen som fick Svedeas stipendium med båtkörning.