13 juni, 2018

Innovation tema for Volvo när Volvo Ocean Race i Göteborg

Hur tyst är en stad som trafikeras enbart av elektriska fordon? Det visar Volvokoncernen när Volvo Ocean Race kommer till Volvos hemstad Göteborg den 14–21 juni. Volvokoncernen satsar då på att lyfta hållbarhetsfrågor och visa upp de senaste innovationerna.

Redan vid entrén kommer besökarna till Volvo Ocean Race mötas av hur en stadsmiljö kan upplevas om en stad trafikeras av elektriska fordon. Volvos elektrifierade buss ska gå i linjetrafik mellan Nordstan och Frihamnen och Volvos elektrifierade lastbil ska köra transporter inom eventområdet för att sedan stråla samman vid entrén.

– Det är första gången som dessa båda produkter visas ihop, men det mest slående kommer att vara en nästan helt tyst stadsmiljö som besökaren kommer att få uppleva innan de kliver in på eventområdet, säger Kina Wileke, Executive Vice President Group Communication, Volvokoncernen.

En av de större aktiviteterna under Volvo Ocean Race veckan är Ocean Summit som är en global plattform för att diskutera hur vi kan minska plaster i havet. Talare i Göteborg är bland andra fd utrikesminister Jan Eliasson, miljöminister Karolina Skog och Dee Caffari, skeppare på båten Turn the Tide on Plastic. Även Volvokoncernens VD Martin Lundstedt och Volvo Cars VD Håkan Samuelsson medverkar i en paneldebatt om nödvändigheten för näringslivet att skapa engagemang för ett renare hav och samarbeten för att bekämpa plastnedskräpningen.

– Det genomgående temat för denna upplaga av Volvo Ocean Race har varit hållbarhet och genom våra sju Ocean Summits vill vi inte enbart lyfta frågan om plaster i haven utan också åstadkomma en verklig förändring, säger Kina Wileke.

Volvokoncernen kommer också att ha stor utställning där koncernen kommer att visa upp uppkopplade-, självkörande- och elektriska fordon. I en del av utställningen, The Lab, kommer besökarna kunna testa tekniken som finns i många av Volvos innovationer och bygga ett självkörande minifordon eller köra lastbil och grävmaskin i körsimulator.

– Under raceveckan kommer vi att visa upp ett modernt och innovativt företag för göteborgarna och samtidigt ge en inblick i de lösningar vi ser för framtidens hållbara transporter, säger Kina Wileke.