13 juni, 2018

Halva startfältet klart till Lysekil Women’s Match 2018

Det återstår mindre än två månader till Lysekil Women’s Match, en av sommarens stora höjdpunkter på västkusten. Intresset från seglare att delta är större än någonsin och nu presenteras halva startfältet.

Lysekil Women’s Match har sedan starten 2004 utvecklats till världens främsta matchracingtävling för damer. VM i matchracing avgörs i Ekaterinburg, Ryssland och säsongsfinalen av WIM Series äger rum på St. Thomas, US Virgin Islands. Men det ligger mycket prestige i att vinna i Lysekil som är den andra deltävlingen i serien.

Nu presenterar Lysekil Women’s Match sex lag i årets startfält. Bland dem finns de två högst rankade skepparna i världen, svenska Anna Östling som är flerfaldig världsmästare i matchracing, och Pauline Courtois, som vann WIM Series 2017.

– Vi ser fram emot att komma tillbaka och vi vill verkligen prestera i Lysekil där det är bra prispengar och alltid ett bra startfält. Vi fokuserar alltid på att vara på topp där, säger Anna Östling som är skeppare för Team Anna.

– Det blir också en annan dimension på hemmaplan med så många fans runt omkring. Det är ett event som betyder något för alla besökare och när vi vann 2016 kändes det som att vi delade segern med många andra.

Svenska Sanna Mattsson och hennes lag Swedish Women’s Match Racing Team vann sin plats i startfältet genom en stark insats i kvaltävlingen GKSS Icebreaker i april. De tävlar nu i Lysekil för första gången. Ett annat svensk lag, Team Bergqvist Match Racing med Johanna Bergqvist som skeppare vann Ungdoms-SM i matchracing 2017 och ger sig in i hemmatävlingen för fjärde gången.

Finskan Antonia Degerlund kommer tillbaka för att få ett bättre resultat än sin elfteplats i fjol då hon introducerades för publiken på Lysekils seglingsarena. Det sista laget som presenteras är brittiska Octavia Owen, 19 år, och hennes Athena Racing, rankade på 16 plats i världen. De gjorde också premiär i Lysekil Women’s Match 2017 då de slutade tia.

Lysekil Women’s Match är en del av Women’s International Match Racing Series, den enda professionella seglingsserien för kvinnor. Enligt Anna Holmdahl White, projektledare för Lysekil Women’s Match, har det aldrig varit så hårt tryck från deltagare som vill vara med i tävlingen.

– Vi har jobbat med att lyfta damsegling i många år och förra året gjorde vi en stor satsning med att introducera nya båtar i tävlingen. Det har gett resultat och vi har aldrig haft en lika lång väntelista med lag som vill delta, säger hon.

– Det är fantastiskt att se att Lysekil Women’s Match fortsätter vara den mest populära tävlingen bland seglarna. Vi arbetar också för att utveckla nya sätt att locka publiken till Lysekil och ge dem en härlig upplevelse. Att vi har så många besökare som vill titta på segling ökar ju såklart dragningskraften bland seglarna.

Fler lag kommer att presenteras inom kort.

Lag som hittills är klara för Lysekil Women’s Match:

(Ranking, skeppare, land, lagnamn)

  1. Anna Östling, SWE, Team Anna
  2. Pauline Courtois, FRA, Match in Pink by Normandy Elite Team
  3. Antonia Degerlund, FIN, Team Sköna Vibbisar
  4. Johanna Bergqvist, SWE, Team Bergqvist Match Racing
  5. Octavia Owen, GBR, Athena Racing
  6. Sanna Mattsson, SWE, Swedish Women´s Match Racing Team

Foto: Dan Ljungsvik.