15 juni, 2018

Delningsekonomi expanderar via gräsrotsfinansiering

Mooringo har skapat en smart app som gör att alla lediga båtplatser enkelt kan hyras ut och användas av besökare. Samtidigt hjälper företaget alla småbåtshamnar att ta steget in i den digitala världen. Nu tar bolaget in pengar och hängivna ambassadörer för fortsatt expansion genom FundedByMe.

På sommaren kan det vara trångt och stressigt i gästhamnen. Ändå ligger många båtplatser tomma och outnyttjade eftersom ingen vet när ägaren kommer tillbaka. Det är slöseri på resurser och Mooringo sjösätter därför en egen variant av delningsekonomi som gynnar både hamnar och båtgäster.

Med appen Mooringo kan befintliga gästhamnar marknadsföra sig och frigöra fler båtplatser, men framförallt göra det möjligt för helt nya hamnar, små båtklubbar och även privata bojar att ta emot besökare och få betalt – helt utan behov av hamnpersonal. Båtägarna driver själva systemet och skapar nya destinationer för varandra. Mooringo tar delningsekonomin till sjöss och båtlivet till nästa nivå.

– 80 % av alla lediga båtplatser går inte att använda eftersom varken gäst eller hamn vet när ägaren kommer tillbaka. Vi ser ingen anledning till trängsel och stress i hamnen när alla på sjön har lämnat en tom plats bakom sig, säger vd Robert Mertens.

– Vi vill hjälpa båtägare på semester att hitta och utforska nya smultronställen som kanske inte varit tillgängliga förut. Även helt utan personal kan nu alla destinationer visa upp att de välkomnar gäster och har ledig plats. Både hamnen, båtägaren, destinationen och båtgästerna vinner på detta.

Nya hamnar ansluter sig och drygt 4 000 båtägare har redan laddat ned appen Mooringo för att boka hamnplatser, upptäcka nya destinationer och få tips om lokala evenemang. Framgångarna har lett till att Mooringo nu expanderar och finansierar sig via FundedByMe.

– Nu ligger fokus på att bearbeta gästhamnar och båtklubbar så att ännu fler ansluter sig. Därför ökar vi nu våra försäljnings- och marknadsföringsinsatser. Inom kort ska vi täcka hela Sveriges kust, säger Robert Mertens.

Foto: Mooringo