20 juni, 2018

Avgörande etapp från Göteborg till Haag

Starten för den elfte och sista etappen av Volvo Ocean Race 2017–18 kommer allt närmare. Tre båtar ligger på samma poäng och först till mållinjen i Haag vinner. Det har aldrig tidigare varit så här jämt inför slutspurten i kappseglingen runt jorden.

Torsdag klockan 14.00 går startskottet för etappen från Göteborg till Haag. Lagen har kappseglat över 45 000 sjömil och tre båtar ligger nu lika i toppen av tabellen. Spanska MAPFRE och Team Brunel har båda 65 poäng. Dongfeng Race Team har 64 poäng men om det kinesiska laget kommer före konkurrenterna i nästa etapp tilldelas de ett extra poäng för att de har den kortast seglade tiden sammanlagt runt jorden. Med andra ord är det den båt i trion som korsar mållinjen i Haag först som vinner tävlingen.

– Det är en otrolig situation nu med tre båtar på lika poäng och en etapp kvar. Jag är väldigt glad att vi är en av de båtarna som är med och slåss. Vi vet att bara ett lag kan vinna. Vi har ett uppdrag och det är att slå dem, säger MAPFRE:s skeppare Xabi Fernández.

Inget spanskt eller kinesiskt lag har tidigare vunnit Volvo Ocean Race. MAPFRE och Dongfeng har jagat varandra i tabelltoppen sedan starten i Alicante i oktober. Team Brunel låg näst sist efter den sjätte etappen till Nya Zeeland. Efter det har de radat upp pallplatser. Skepparen Bouwe Bekking gör sin åttonde upplaga av tävlingen men har aldrig vunnit. Hans lag var först Göteborg och har vunnit tre av de fyra senaste delsträckorna.

– Vi har bra flyt nu. Om man tittar på poängtavlan går vi snabbare för varje etapp och i den senaste hittade vi en extra växel. Vi har ett lag som vi är riktigt nöjda med, säger Bouwe Bekking.

Det finns fler i fältet som kan bli historiska. Peter Burling på Team Brunel och Blair Tuke på MAPFRE har vunnit America’s Cup och OS-guld tillsammans för Nya Zeeland. Nu har båda chans att också vinna Volvo Ocean Race, en trippel som ingen seglare lyckats med tidigare.

Martin Strömbergs lag och Turn the Tide on Plastic ligger sist i tabellen, ett poäng bakom Scallywag. Med ett starkt resultat till Haag kan de undvika att komma sist.

– Det hade vart stort att ta oss förbi dem. Många hade räknat bort det här laget, oerfarna laget helt men vi har varit mycket mer konkurrenskraftiga i vår segling än någon trott, säger Dee Caffari, skeppare för Turn the Tide on Plastic.

– Det blir viktigt att få en bra start här i Göteborg, säger Martin Strömberg. Vi vet att vi har vad som krävs för att nå pallen. Vi har inget att förlora och vårt mål är helt klart att vinna etappen och avancera i tabellen.

Etappen från Göteborg till Haag är 700 sjömil lång. Etappen inleds med ett par ben i Skagerak och Kattegatt innan båtarna rundar Skagen och seglar söderut mot Haag. Målgången är beräknad till söndag.

Starten kommer att direktsändas på www.volvooceanrace.com

 

Poängtabell – Volvo Ocean Race 2017-18

  1. MAPFRE (Spanien) – 65p
  2. Team Brunel (Nederländerna) – 65p
  3. Dongfeng Race Team (Kina) – 64p
  4. Team AkzoNobel (Nederländerna) – 53p
  5. Vestas 11th Hour Racing (Danmark/USA) -38p
  6. Scallywag (Hongkong) – 30p
  7. Turn the Tide on Plastic (Förenta Nationerna) 29p