21 juni, 2018

Petter Stordalen seglar skräpflotte till Almedalen

En flotte byggd av plastdunkar, spöknät och drivved ska segla från Oskarshamn till Almedalen – med Petter Stordalen i fören. Förhoppningen är att lyfta frågan om marin nedskräpning hos både politikerna och allmänhet.

Haven fylls med skräp, framför allt plast som aldrig försvinner. På Bohusläns stränder samlas runt 8 000 kubikmeter skräp varje år och varje år dumpas 13 miljoner ton skräp i världshaven. Plastinvasionen är ett hot mot liv i och vid haven.

I samverkan med Håll Sverige Rent och Naturskyddsföreningen genomför äventyrarna Glenn Mattsing, Sören Kjellkvist och tv-profilen Joakim Odelberg projektet Trash-Tiki. Plastdunkar och drivved från Sveriges stränder binds samman med tappade fiskenät från Östersjöns botten till en fem meter lång flotte av skräp.

Trash-Tiki ska segla från Oskarshamn till Visby inför politikerveckan i Almedalen som startar 1 juli 2018.

– Förra sommaren rodde jag och Sören över Barents hav och klev då i land på Björnön, en av världens mest avlägsna öar. Det första som mötte oss var stränder fulla av plast och då föddes idén till detta projekt, säger Glenn.

I fören står Petter Stordalen när Trash-Tiki på tisdagen den 3e juli anländer till Almedalen.

– Detta är ett initiativ som fötts ur ett enormt engagemang för vår miljö och av människor med väldigt stora hjärtan. För mig är det självklart att stötta projektet och jag är också oerhört glad över att Clarion Hotel Post är en aktiv motor i det. Jag brukar säga att ingen kan göra allt, men alla kan göra något och det är just det som är centralt i detta, säger Petter A Stordalen.

Under onsdag 4 juli kl. 13.30 – 14.45 håller Joakim Odelberg En Hållbar Talkshow på Clarion Hotel Visby. Under talkshowen diskuteras hållbar framtid, marin nedskräpning och utfiskningen i Östersjön.

Plastskräp i havet är en av vår tids största miljökatastrofer som kräver en rad åtgärder. En av dessa är att förändra människors beteende, något som Håll Sverige Rent arbetar intensivt med.

– Var med och plocka skräp i Kusträddarna i vår, använd inga onödiga plastförpackningar och återvinn allt som går att återvinna. Och det viktigaste av allt, skräpa inte ner, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Det krävs globala ansträngningar för att återställa balansen i hav och kustnära ekosystem och därför färdas Trash-Tiki med Globala målen för hållbar utveckling på seglet. Projektet ska särskilt sätta fokus på Globalt mål 14 som handlar om hav och marina resurser.