22 juni, 2018

Mange Olsson-priset till Grant Dalton

Den nyzeeländske seglaren och America’s Cup-mästaren Grant Dalton har tilldelats Magnus ”Mange” Olsson Priset 2018. Priset delas ut varje år till en seglare som gjort ett outplånligt avtryck i segelvärlden.

– Det är en stor ära för mig att få ta emot det här prestigefulla priset. Mange var en sann legendar och satte verkligen färg på vår sport. Jag kände Mange under 20 år och hans kärlek till sporten och till livet självt har även påverkat mig och mitt seglarliv, säger Grant Dalton.

Grant Dalton från Auckland är framför allt en ledare inom storbåtssegling där han visat en unik förmåga att framgångsrikt leda världsklasslag till stora segrar. Han tar nu också plats i den celebra skara med tidigare pristagare som inkluderar Torben Grael, Brasilien, Ben Ainslie, Storbritannien, Stan Honey, USA och Santiago Lange, Argentina.

Som de flesta på Nya Zeeland började han segla som barn. Han har under sitt 60-åriga liv hittills hunnit med sju kappseglingar jorden runt – varav han vann Whitbread Round the World Race med Flyer II 1982 och som skeppare med NZ Endeavour 1994. Han var också teamledare och VD i Nya Zeelands framgångsrika America’s Cup-satsning – Emirates Team New Zealand – som gav dem segern på Bermuda 2017.

På fritiden är Grant Dalton en hängiven mc-åkare och har deltagit i flera GP-lopp – och även i den klassiska TT-tävlingen Isle of Man Classic.

– Mitt bestående minne av Mange delar jag med många andra. Han var alltid glad och skrattade nästa jämnt. Och han hade alltid tid för lite småprat, en historia eller så ville han skämta om någon etapp i Whitbread eller Volvo Ocean Race som vi hade framför oss, säger Grant.

Med priset följer också ett uppdrag att under ett år vara mentor för några unga svenska seglare som under sommaren kommer att få stipendiestöd från Mange Olssons minnesfond.

– Den biten ser jag verkligen fram mot. Det ska bli roligt att få vara mentor för några unga, talangfulla, seglare – vilket är något som jag tror kommer att ge mig lika mycket som det kommer att ge dessa unga seglare. Segling är en sport som erbjuder så mycket och jag ser fram emot att ge något tillbaka, i Manges namn, till nästa generation, säger Grant Dalton.

Magnus ”Mange” Olsson Priset 2018 och Mange Olsson stipendiet kommer att delas ut vid en ceremoni i Stockholm i början av september 2018

Foto: ETNZ (Grant Dalton) och Oskar Kihlborg (Mange Olsson).

 

Info: www.mangeolssonsminnesfond.se

 

Mange Olssons minnesfond har skapats för att föra vidare den entusiasm, passion, vilja att utveckla och utvecklas som Mange skänkte sporten segling. Fonden inspirerar och stöttar unga seglare i Sverige. Fonden belönar också internationella seglare som liksom Mange utvecklat vår sport såväl mänskligt som sportsligt. Priset ska ge dem möjlighet att göra insatser för unga seglare internationellt. Fonden verkar också som ett nätverk där unga seglare kan få kontakt med de mer rutinerade. Fondens medel kommer från företag och privatpersoner som vill bidra till att de värderingar som Mange stod för lever vidare.