24 juni, 2018

Dongfeng Race Team vinner Volvo Ocean Race 2017–18

Dongfeng Race Team var snabbast av alla i den makalösa finaletappen från Göteborg till Haag. Det kinesiska laget säkrade därmed totalsegern i Volvo Ocean Race 2017-18.

Inför etappen till Haag låg tre lag på samma poäng. Dongfeng Race Team, Team Brunel (Nederländerna) och MAPFRE (Spanien) hade alla chans att vinna kappseglingen runt jorden. Det var mycket jämt mellan båtarna när de lämnade Göteborg och fram till de gav sig av söderut i Nordsjön.

Tre båtar – Dongfeng, Turn the Tide on Plastic och Scallywag valde under lördagskvällen en väg närmare den tyska och holländska kusten. Brunel, MAPFRE, Team AkzoNobel och Vestas 11th Hour Racing seglade längre ut och runt ett par avgränsningar i banan. Och under förmiddagen idag såg kvartetten längre bort från kusten ut att ha övertaget.

Men när båda klungorna närmade sig ett rundningsmärke strax innan mållinjen i Haag stod det klart att Dongfeng Race Team skulle ta över ledningen. Under de sista sjömilen seglade de kontrollerat och när de passerade mållinjen klockan 17.22 svensk tid tog de också hem segern i Volvo Ocean Race 2017-18.

– Det känns helt otroligt, jag kunde knappt tro att det var sant förrän de sista minuterna innan målet, säger Dongfengs franska skeppare Charles Caudrelier.

Charles Caudrelier vann Volvo Ocean Race 2011-12 som en del av laget Groupama. Som skeppare för Dongfeng slutade han trea i den senaste upplagan. Inget kinesiskt lag har tidigare vunnit Volvo Ocean Race. Dongfeng Race Team har vart jämnast av alla lag på vägen runt jorden men de hade inte vunnit någon etapp i årets upplaga av tävlingen förrän idag.

– Det har varit frustrerande att inte vinna någon etapp. Vi har alltid seglat bra men tappat dumma poäng i slutet av etapperna. I den här etappen ledde vi också i början men nu hade vi fullt förtroende för vårt vägval och att det skulle löna sig. Vi lyckades och det var verkligen en otrolig avslutning, säger Charles Caudrelier.

– Jag vill tacka alla i laget som gjort ett fantastiskt jobb, de förtjänar verkligen den här segern och jag är så stolt över dem.

Dongfeng Race Teams tre kvinnliga lagmedlemmar Carolijn Brouwer (NED), Justine Mettraux och Marie Riou är de första kvinnliga segrarna någonsin i Volvo Ocean Race.

MAPFRE slutade trea i etappen framför fyran Team Brunel. Det spanska laget tar därför hem andraplatsen. Bouwe Bekking, skeppare på Team Brunel, misslyckades med att vinna tävlingen i sitt åttonde försök.

Martin Strömberg och hans Turn the Tide on Plastic slutade femma framför sexan Scallywag och de två lagen ligger nu lika i tabellen. Strömberg har fortfarande chans att undvika sistaplatsen om de slutar minst fyra platser framför Scallywag i Haags In-Port Race som avgörs på lördag 30 juni.